RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met het zinken van een totaal versleten zendschip – de MV Mi Amigo – bleef een massa luisteraars redelijk ontredderd achter op 20 maart 1980. Radio Caroline was op dat moment immers de laatste Nederlandstalige zeezender. Wie een alternatief zocht kon in Nederland enkel terecht bij Hilversum 3. In Vlaanderen had zich in de voorbije maanden een nieuw fenomeen ontwikkeld; de vrije radio.

De aandacht voor het medium kreeg er een nieuw elan, avonturen vanaf zee waren plots ondergeschikt en werden nauwelijks nog gevolgd. Helemaal anders was het in Nederland, waar de hoop op een nieuw radio-avontuur vanaf zee nooit werd opgegeven.

Pas tijdens de zomer van 1981 gebeurde er opnieuw wat. Dankzij enkele geldschieters uit de meubel-, textiel- en voetbalwereld werd voldoende kapitaal ingezameld om in Dublin de voormalige Noord-Amerikaanse kustvaarder MV Lieve tot een modern zendschip uit te rusten. Twee zenders van het Amerikaanse Intercontinental Electronics, bestemd voor FM en voor de middengolf werden vakkundig aan boord gehesen.

Wijlen A.J. Beirens en zijn Nederlandse kompaan Ben Bode, wilden meteen twee zenders in de lucht brengen. Radio Paradijs, gebaseerd op het Amerikaanse rockstation Mighty 690 en Radio Monique dat een meer volks format zou uitzenden. Voor de constructie van de 80-meter hoge zendmast werd onder meer de Ier Sam Prendergast ingeschakeld. Helaas, door het manke koppelen van de verschillende elementen, ging tijdens de reis naar de Noordzee een deel van de constructie verloren.

Nabij het bekende REM-eiland 

Even buiten Katwijk, ter hoogte van het beruchte R.E.M.-eiland, het platform waar vandaan in 1964 Radio en TV Noordzee enkele maanden hadden uitgezonden, werd het anderhalve ton wegende Flipper Delta-anker in de zee gedropt. Het boorde zich vervolgens automatisch in de bodem en zo was het zendschip, net zoals de meeste olieboorplatforms, tegen mogelijke zware stormen beschermd. Wijlen Veronica-technicus José van Groningen had ondertussen de handen meer dan vol met het testen van de aangekochte apparatuur. Op 26 juli 1981 waren de eerste proefuitzendingen te ontvangen op 227 middengolf.

Er werden uitsluitend Nederlandstalige hits gedraaid. Luisteraars keken vreemd op, de pers nog vreemder. Zo zag een ijverige journalist van De Telegraaf, op basis van luchtfoto’s, een grote houten kabelhaspel op het dek aan voor… een schotelantenne. Hij bedacht er meteen bij dat die zou gebruikt worden om de programma’s vanuit een onbekende locatie te ontvangen en weer uit te zenden. Het werd nog absurder toen de initiatiefnemers, weliswaar met veel tegenzin, een filmploeg van het Veronica tv-programma ‘De Grote Verwarring’ aan boord lieten komen om er een exclusieve reportage te draaien. 

De muziek voor deze bijdrage was een in-zeven-haasten opgenomen testtape met Tom van de Velde, de jingles die men kon laten horen waren ingezongen door Margriet Eshuijs, de frontvrouw van de populaire band Lucifer (1973-1978). Het verrassende opduiken voor de Nederlandse kust van de MV Magda Maria, zoals de MV Lieve was omgedoopt en de speculaties van de pers, alarmeerden politiek Den Haag.

Uiteindelijk werd het een Pyrrusoverwinning

Men besloot razendsnel om tot actie over te gaan. De Rijkspolitie en de marine omsingelden in de vroege ochtend van 1 augustus 1981 de Magda Maria in… internationale wateren en arresteerden een kok, een boordmedewerker en twee Ierse matrozen. Na het doorbranden van de ankerketting zette de colonne, onder aanvoering van de MS Jaguar, koers naar IJmuiden waar een ziedende Ben Bode een gigantische voorbereiding in het water zag vallen. 

Uiteindelijk werd het zendschip op een ruime afstand van de kade in de Amsterdamse entrepothaven van de douane gemeerd. De geldschieters konden hun ogen niet geloven. Na overleg met de Panamese consul in Antwerpen – het zendschip voer onder de vlag van het Midden Amerikaanse land – werd de Nederlandse Staat vrijwel onmiddellijk gedagvaard. 

Uiteindelijk draaide acht jaar later de hele affaire uit in het voordeel van de benadeelde zeezender. Maar het inmiddels verwaarloosde zendschip belandde in 1989 voor 25.000 gulden (12.500 euro) in de handen van een Zeebrugse sloper die de eerdere radioplannen letterlijk tot schroot herleidde. (FvM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Britse MV Mi Amigo reünie op de Ross Revenge (audio)

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli worden drie hoogdagen vanaf het Ross Revenge-schip Lees verder

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

1985: Eerste Radio Monique Top 50 in retrojasje (audio & video)

Zaterdag 18 mei 1985 was een belangrijke datum in de geschiedenis van de zeezender Radio Lees verder

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden’

Hij heeft het andermaal waar gemaakt, Leo Weijers, de alleskenner op het gebied van de Lees verder

Blad 1493: Nozema, RadioScape Music, Ross Revenge (video)

• Omroep Zender Museum moet alweer verhuizen • Een nieuwe country-jingleworp van Radio Scape Music Lees verder

Ondanks bijna onmogelijke bevoorradingen toch nog een Mi Amigo Top 50

Het was een woelige zaterdag aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo. In Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
1 augustus 2019 - 08:20 08:20

Een schip enteren in internationale wateren, is dat geen akte van piraterij soms
daaraan bezondigde de Nederlandse autoriteiten zich wel in die tijd, maar het werd meteen wel het definitieve einde van de zeezenders in Nederland.

bert ree
bert ree
1 augustus 2019 - 16:54 16:54
Antwoord aan  claude Van Isterdael

1981 was niet het einde van de zeezenders in NL; daarna kwamen nog radio Monique, radio 558 en radio 819 totdat in 1989 de Nederlandse autoriteiten zich opnieuw bezondigden aan een schip enteren in internationale wateren. Dit was het einde van de Nederlandse zeezenders want Caroline liet zich niet doen en kwam gewoon terug. Echter door gebrek aan geld komende uit België en Nederland viel Caroline letterlijk stil eind 1990.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx