RadioVisie

  • .
    .

1980: Melk was niet goed voor elk (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dan zat je in de winter van 1980, in de vroege ochtend, verstandig te ontbijten – gezond en met ruim veel tijd – met de ochtendkrant erbij en las je over twee reclamespots. Eind februari van dat jaar werd bekend dat de Reclameraad, destijds verantwoordelijk voor de inhoud van de reclameblokken die via radio en televisie werden uitgezonden, twee spots had verboden.

In het ene filmpje, dat door de Reclameraad werd verboden, ging het om een yoghurtdrank die werd aanbevolen onder met de claim dat het product de gezondheid zou bevorderen. Iets wat in strijd met de waarheid bleek omdat nergens uit de erkende voedingsleer kon worden opgemaakt dat yoghurt effectief leidde tot een betere gezondheid. Spontaan overwoog ik om nooit meer yoghurt te kopen maar enkel nog melk toe te voegen aan mijn Weetabix. Wat dus niet is gelukt.

Want het tweede verbod had betrekking tot… melk die als dagvers werd aangekondigd. Ook daar was de Reclameraad het niet mee eens wegens misleidend. Wel was het product helemaal vers als het werd afgevoerd van de boerderijen maar eenmaal in de winkelrekken beland kon daar geen sprake meer van zijn.

° Onderstaande reclamespotjes mochten wél!

Op 7 maart 1980 werd bekend dat alle bestaande publieke omroeporganisaties evenveel tv-zendtijd dienden te krijgen op de netten Nederland 1 en 2. Verder werd er geadviseerd dat er een derde net diende te komen om een dam op te werpen tegen de nakende commercie via de geplande kabel- en satelliettelevisie. Dit derde net zou ‘de Nationale Omroep Organisatie’ (NOO) gaan heten en onder de NOS-paraplu functioneren. Er zouden ook reclameblokken mogen uitgezonden worden.

Het idee was afkomstig van de werkgroep Kunsten en Media van het wetenschappelijk bureau van de politieke partij D66. Daarbij was samengewerkt met en werd het advies gevraagd van de Tweede Kamer-fractie van de partij. Wel diende eerst de koppeling tussen het lidmaatschap van een omroepvereniging en het abonnement op een omroepblad, te worden afgeschaft.

Pas daarna werd het mogelijk om een einde te maken aan de meer wrekende concurrentieslag, waarbij de zendtijd voor een omroep werd toegewezen naargelang het aantal betalende leden. Zoveel abonnees op het eigen omroepblad was toen gelijk aan zoveel leden van een omroep en navenant aantal uren zendtijd. Dat leidde tot een ware concurrentieslag in de markt van de omroepbladen. Iedereen wilde het ‘beste’ blad uitbrengen. Met een stroom van wervingspots voor het eigen blad als resultaat.

Dan was er ook nog de nota van D66 met als titel ‘Landelijke en Regionale Omroep’. Daarin werden in 1980 voorstellen gedaan voor de ‘genezing’ van het zieke omroepbestel. Op 15 maart werd de nota besproken op het deelcongres van de partij. En daarna ook n nog eens op twee andere bijeenkomsten in de maand april. Daarbij werd er gemakkelijkheidshalve uitgegaan van het feit dat de plannen door de aanwezige leden zouden worden aanvaard. Helaas werd niet tot in detail aangegeven wat er in het bewuste rapport werd geadviseerd.

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx