1979: De officiële start van Radio Mi Amigo 272 Programmering weggeplukt bij een publieke omroep?

Leestijd: 2 minuten

Vandaag 1 juli is het precies 39 jaar geleden dat (Radio) Mi Amigo 272 terug in de lucht kwam vanaf een eigen zendschip, de MS Magdalena. In onze archieven lees je daar uiteraard alle verhalen over. Het leek Serge Hadermann evenwel leuk om de allereerste doordeweekse programmering nog eens nader te bekijken. Hoe zag die eruit, wie maakte er programma’s voor dit commerciële Vlaamse station (zonder zendvergunning)? 

Wat opvalt is het feit dat alle programma’s een ‘aparte’ naam hadden. Bedoeling was immers dat verschillende deejays inzetbaar zouden zijn. Er werd ‘live van boord’ gepresenteerd en daarbij moest af en toe iemand vervangen worden terwijl het vaste programma moest blijven doorgaan. Verder lijkt deze programmering zo weggeplukt uit een gids van de publieke omroep in 1979. ‘Op papier’ was er blijkbaar weinig verschil tussen wat Mi Amigo 272 bracht en wat BRT 2 toen deed. Anders klinken deed het natuurlijk wel.


Lees verder onder de advertentie


Dit is het rijtje presentatoren dat de eerste maand aan boord uitzendingen verzorgde: Johan Vermeer, Ferry Eden (foto bovenaan), Jerry Hoogland, Wim de Groot, Ben van Praag, Erik Mes, Daniel Bolen. 

00.00 – 01.00 uur : Hits na twaalf 
Een programma met opnamen die voorkomen in de Top 50. 

01.00 – 05.00 uur : Lichte non stop muziek
Een gevarieerd programma waarin alle muziekgenres aan bod komen. 

05.00 – 07.00 uur : Welkom in de wereld der wakkeren
Voornamelijk opgewekte muziek van commerciële aard. 

07.00 – 09.00 uur : Ook goeiemorgen
Hits en flashbackmuziek, met aandacht voor het Nederlandstalig werk. In dit programma worden vragen van luisteraars beantwoord. 

09.00 – 10.00 uur : Schijven voor bedrijven
Semi non-stop programma met verzoekjes voor en door fabrieken en bedrijven. 

10.00 – 12.00 uur : Keukenpret 
Een twee uur durend programma gericht op de huisvrouw, waarin bijna alle muzikale genres aan bod komen. 

12.00 – 14.00 uur : Lunch op zee 
Het hitprogramma bij uitstek, met vooral veel informatie. Tevens worden enkele verzoekjes behandeld in dit gebeuren. 

14.00 – 16.00 uur : Middagpauze:
Lichte muziek, aangevuld met nummers uit langspeelplaten. 

16.00 – 18.00 uur : Stuurboord
Het echte tipparade-programma met in het tweede gedeelte dagelijks de scholieren Top 3. 

 18.00 – 19.00 uur : Muziekdoos
Typisch familieprogramma, verzoekplaatjes met groeten en wensen voor of door de luisteraars. 

19.00 – 20.00 uur : Varia
Muziek voor alle leeftijdsgroepen, maar wel overwegend hitmateriaal. 

20.00 – 21.00 uur : 60 Gouden Minuten 
Programma met gouden hits van vroeger, een dagelijkse portie flashback. 

21.00 – 22.00 uur  : Geef ze een kans
Hierin komen opnamen aan bod, die nooit echt hits zijn geworden. Daarbij producties van beginnende artiesten, die op een andere manier misschien geen kans krijgen. 

22.00 – 24.00 uur : Wacht tot middernacht
Muziek voor mensen op de weg, zoals vrachtwagenchauffeurs, en voor mensen met nachtdienst. Ook in dit programma kunnen verzoekplaten aan bod komen, maar dan wel gericht op de mensen die op dat ogenblik nog aan het werk zijn. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1979: Herboren piraat dag en nacht in de ether  Ex-Onassisschip ligt vlak voor de kust van...   30 juni 1979, Herman de Wit Herboren piraat komt dag en nacht in de ether Ex-Onassisschip ligt vlak voor de kust van Bredene Bredene – Zondag 1 juli om 1:.30 u...
1979: Nieuwe ‘piratenzender’ in de lucht (audio) Mi Amigo gestart met testuitz... Donderdag  27 juni 1979  Door Bert Voorthuijsen Nieuwe piratenzender in de lucht Amsterdam. Nederland heeft er een nieuwe - derde - commerciële zeezender bijgekr...
Het Middagblad van 28 juni (audio) Met gratis aanhangsel uit een ver verleden... Joe in de caravan Qmusic telt deze week met de ‘Foute Caravan’ en de ‘Foute 128’ af naar de zomer met de ‘Foute Party’, morgenvrijdag 29 juni in Flanders Expo in Gent. De dag er...
2004: ‘100,5 Das Hitradio’ volop in beweging Geholpen door een prima ontvangst... Dat men ook in de oostkantons niet stil zit, moge duidelijk zijn. Diverse radioprojecten lopen er al jaren met succes. '100,5 Das Hitradio' uit Eupen is daar een prima voorbeeld va...
2006: Daphné Jeurissen naar Hit FM Limburg Het gaat goed, beter en best! Na Danny Scherpenberg, ex Radio Contact, heeft nu ook Daphné Jeurissen (foto bovenaan), gewezen TV Limburg-gezicht, Qmusic, TOPradio en eveneens Contact een plaats gekregen in de u...
2011: SpitsFM valt in de prijzen Dankzij het gratis festival 'Singelpop' SpitsFM, dat in de wijde omgeving van Opwijk via diverse frequenties te ontvangen is, draagt cultuur een warm hart toe. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Het station dat onlangs z'...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec

2 gedachten over “1979: De officiële start van Radio Mi Amigo 272

 • zo 1 jul 2018 om 10:01
  Permalink

  De start van Mi Amigo destijds heb ik meegemaakt.
  Mijn geluk kon niet meer op Een paar weken voorheen had Edu De Groot tijdens een optreden in Ursel in een dancing waar we meestal de zondagnamiddag gingen laten horen dat Mi Amigo terug zou komen.
  Hij wist nog niets van de frequentie of zo (of wou het nog niet kwijt).
  De zaterdag stond het nieuws in de krant bij ons. “Magdalena’s Mi Amigo komt terug op 272m”
  De zondag de hele voormiddag die tune “guitar holliday” Tot op het moment dat er opeens een stem kwam met de melding in verschillende talen dat Radio Mi Amigo terug was.
  Wat ik heel jammer vond, dat het niet lang geduurd heeft. Het was een prachtig station om naar te luisteren, vele problemen met de zenders en zo. Maar een beter anker mocht er toch ook wel geweest zijn. En Ferry Eden zoals op de foto boven die was er ook toen.
  Ik heb toen dat eerste uur opgenomen maar of het bandje nog bestaat weet ik niet. Maar hoe krijg ik het op het net??
  Eri
  Eric

  Beantwoorden
  • di 3 jul 2018 om 11:25
   Permalink

   Heu, bij mijn weten was het Ton Schipper die het eerste uur presenteerde. De brave man heeft er toen een ganse nacht over gedaan om dat programma op te nemen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *