RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

1979: Mi Amigo hoopt op een lange toekomst

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Mi Amigo hoopt op een lange toekomst
Door Willem Watergeus 

Wie had dat ooit nog kunnen denken: drie zeezenders op de Noordzee vijf jaar na de invoering van de wet die dergelijke ondernemingen onmogelijk moest maken. Toch is het nu zover: vanaf de internationale wateren komen de klanken van Caroline, Mi Amigo en Delmare dag in dag uit in de huiskamers van Nederland en België.

Hilversum 3 heeft er weer stevige concurrentie bij gekregen en dat net in een tijd dat de onvrede over deze zender toeneemt. Bij de meest recente luisteronderzoeken kwam 3 er niet zo best vanaf: op bepaalde dagen duikelden de luistercijfers op opzienbarende wijze. Zullen de drie nieuwe zeezenders de luisterbehoeften wel dekken?

Dat de Nederlandse omroepsituatie voortdurend onderwerp van kritiek is hoeft geen betoog. Daar heeft ook de met veel fanfare ingevoerde zenderkleuring op 1 april j.l. geen verandering in kunnen brengen. Hilversum 3 bijvoorbeeld, is nog steeds niet de popzender waarop velen gehoopt hadden. Geen wonder, dat de ondernemingsgeest van enkele fanatieke radioliefhebbers er voor gezorgd heeft dat we nu een drietal zeezenders als alternatief hebben.

En niemand hoeft zich er over te verbazen, dat bij gebrek aan een uitgebreid lokaal radio netwerk, het lokale FM en middengolfpiraten nog steeds toeneemt. Het zijn allemaal tekenen van onvrede met de huidige situatie in het Nederlandse radioland. We kunnen nu misschien wel de marine naar de zeezenders toesturen en het opsporingsapparaat van de PTT uitbreiden, maar daarmee worden dan alleen de symptonen bestreden en beslist niet de oorzaak van de herleving van de ‘vrije radio’.

In het Veronicablad zullen we de laatste ontwikkelingen op de Noordzee onder de loep nemen. Deze week nemen we een kijkje op Radio Mi Amigo, die voor velen volkomen onverwachts in de ether terugkeerde met een nieuwe boot en een sterkere zender om ook in de toekomst 24 uur per dag programma’s te verzorgen.
Radio Mi Amigo is terug.

Na veel speculatie over de toekomst van deze zender sinds het stilzwijgen op 20 oktober verleden jaar is het duidelijk dat Mi Amigo voorlopig bij ons zal blijven, tenzij de Nederlandse of Belgische justitie een manier vindt om een eind te maken aan de zendactiviteiten. Iets dat overigens in de voorgaande vijf jaar niet gelukt is. Vrijwel zonder onderbreking bleef Mi Amigo uitzenden na de 31e augustus 1974, de dag dat alle medewerking aan zeezenders in Nederland illegaal werd.

De mensen achter Mi Amigo wensen geheim te blijven. Kort na het terugkeren van de zender vanaf het nieuwe schip de Magdalena ontvingen diverse kranten en tijdschriften een uitgebreid persbulletin, waar geen naam of afzender op te vinden was. Alleen een poststempel: dat van Rotterdam. Inmiddels wordt druk gespeculeerd over de vraag wie Mi Amigo nu draaiende houdt. Is dat Sylvain Tack? Of heeft hij nieuwe partners, waarbij de naam van Adriaan van Lanschoot genoemd wordt, de man die indertijd achter Radio Atlantis zat.

Betere toekomst

Het persbulletin verklaart waarom Radio Mi Amigo niet meer terugkeerde, toen in oktober verleden jaar zware generator stoornissen aan boord van het zendschip Mi Amigo (waar nu Caroline weer uitzendt) het station het zwijgen oplegde. ‘Sinds maart 1978 waren we van start gegaan met de uitbouw van een nieuw project’, vertelt Mi Amigo, ‘een project dat een lange en betere toekomst van het station moest garanderen’.

Dit feit was dan ook van doorslaggevend belang om geen herstelwerkzaamheden aan de generatoren te laten uitvoeren. Het oude schip had reeds lang zijn diensten bewezen. ‘De uitrusting van het nieuwe schip, de Magdalena, gebeurde in het allergrootste geheim. Men wilde tot elke prijs voorkomen dat er ook maar iets uitlekte. ‘Dit was dan ook de reden waarom af en toe de vreemdste geruchten de ronde deden,’ becommentarieert het anonieme Mi Amigo-bulletin.

Goede uitrusting

Op papier lijkt de toekomst van Mi Amigo verzekerd. Het nieuwe zendschip heeft een goede uitrusting en is vrij nieuw. In 1964 werd de boot gebouwd als graantransportschip. Na de verbouwing biedt de boot plaats aan veertien man, terwijl het grootste gedeelte van de laadruimte bestemd is voor grote voorraden olie, water en voedsel, die voor zes maanden voldoende zijn.

Het 69 meter lange schip beschikt over een eigen motor en heeft een tweetal stevige ankerkettingen om problemen bij slecht weer te trotseren. Aan boord bevindt zich een 10 kW-zender, die door de Amerikaanse fabrikant RCA op bestelling geleverd werd. Er zijn twee grote studio’s, een nieuwskamer, een productiestudio en een uitgebreide discotheek. Alle programma’s zullen live van boord komen uit deze studio’s met uitzondering van de nachtuitzendingen tussen èèn en vijf uur. Eenmaal per maand worden die nachtuitzendingen onderbroken voor onderhoudswerkzaamheden.

Programma-formule

De programma’s sluiten aan op de oude Veronica-formule, zoveel mogelijk ‘horizontaal geprogrammeerd’ en met meer dan de helft hit en tipparade muziek. In de weekends speciale programma’s met o.a. op zaterdagmiddag de uitzending van een eigen hit en tip-lijst. Op dit ogenblik is de programmering nog niet helemaal zoals ie zijn moet, want het personeelsbestand aan discjockeys is nog niet compleet.

Ook de nieuwsuitzendingen op het hele uur zullen nog even op zich laten wachten. De reclameboodschappen zullen voortaan niet meer gedurende de programma’s zelf worden uitgezonden, maar in blokken voor en na het nieuws. De STER-methode dus, die overigens niet zo populair bij de adverteerders is. Aan de andere kant zullen de luisteraars waarschijnlijk meer in hun sas zijn met deze beslissing: de reclames van het oude Mi Amigo jaagden vele Nederlandse luisteraars weg.

Storing

Het bereik van de nieuwe Mi Amigo zender is groot. In heel Nederland en België wordt het station goed tot redelijk ontvangen op de 272 meter (1100 kHz.) Alleen in de avonduren heeft Mi Amigo problemen. Dan treedt namelijk ernstige storing op met een krachtige Tsjechische zender die op 1098 KHz. uitzendt. Omdat de Mi Amigo buiten een officieel middengolfkanaal opereert (1100 i.p.v. 1098 kHz) produceert de storing een nare fluittoon in de avonduren, die de ontvangst in grote delen van de Benelux onmogelijk maakt.

Ondanks enkele schoonheidsfoutjes ziet het er naar uit dat Radio Mi Amigo voorlopig zal blijven en best (naast Caroline) een gevoelige concurrent voor Hilversum 3 kan worden. Een beetje sleutelen aan de zender en aan de programmering en radio vanaf de Noordzee vormt weer een goed luisteralternatief. Op het moment dat we met dit nummer ter perse gingen werd ons van Mi Amigo-zijde verteld dat er ‘sensationeel programmatische veranderingen’ op til zijn. En dat men druk doende is het discjockey-bestand aan boord aan te vullen. We zijn benieuwd.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx