fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

1979: Piratenzender op zoek naar dieselolieDonderdag 12 juli 1979, (RHS)

Piratenzender op zoek naar voorraad dieselolie

Mi Amigo: Geldschieters ongerust

Initiatiefnemers van de piratenzender Mi Amigo zoeken sedert het begin van deze week naar iemand die hen een grote hoeveelheid dieselolie kan leveren. Ze zoeken ook een geldschieter om de olie te betalen, en een schipper die bereid is de voorraad olie naar de MV Magdalena, het zendschip van de piraat, te vervoeren. Intussen legde een technisch defect de Mi Amigo-zender het zwijgen op: dinsdagavond en woensdag heerste stilte op golflengte 272 meter. Als vóór het einde van deze maand geen voorraad olie aan boord wordt gebracht, zal de zender rond 1 augustus definitief moeten zwijgen.

Die berichten, waarover gisteren in kringen rond de piraat druk werd gepraat, zijn in tegenspraak met de hoera-bulletins die werden uitgegeven eind vorige maand. Toen was gezegd dat de Magdalena een voorraad voor vele maanden aan boord zou hebben. Moeilijkheden die schippers ondervinden bij hun eigen bevoorrading in olie, maken de problemen voor de eigenaars van de piratenzender nog veel groter. 

In schipperskringen kon men gisteren nog vernemen dat niemand veel zin heeft om koerier te spelen voor de radiopiraat, sinds uitlekte dat alle politiediensten die langs de kust en op zee actief zijn scherp uitkijken naar iedereen die de Magdalena benadert, bij dag of bij nacht. Het probleem met de bevoorrading van de zeezender zou voor enkele van de geldschieters de druppel zijn die de beker doet overlopen: ten minste één van hen liet in een vertrouwelijk gesprek met deze redactie weten dat hij zin heeft om zich uit het avontuur terug te trekken.

Die uitspraak deed hij toen hij hoorde dat bij het Gentse parket een klacht werd ingediend door ex-Mi Amigo-baas Sylvain Tack, banneling in Spanje. Tack, in een gesprek met deze redactie, zegde gisteren dat hij een klacht indiende tegen zijn vroegere medewerker Patrick Vanackoleyen (foto), diens verloofde Magda C. en een man die Germain B. heet, een handelaar (onder andere) in tweedehands communicatie-appparaten.

Herrie om een naam

Tack zegde dat Vanackoleyen in juli 1978 met hem was komen praten over een nieuwe zeezender, vanop een nieuw schip, met de naam Mi Amigo. Hij beloofde zijn medewerking aan het project. Op 20 oktober 1978 bezweek de wrakke installatie van de oude Mi Amigo en op 27 november 1978 kreeg Tack een verbod van de Spaanse autoriteiten om nog aan piratenradio te doen. Onmiddellijk liet hij toen Vanackoleyen weten dat hij niet langer wenste mee te werken, en dat hij de naam Mi Amigo, zijn eigendom, niet voor de nieuwe zender ter beschikking wilde stellen. 

De discussie rond het al dan niet gebruiken van de naam ontaardde in een bloedige vete na een zakelijke transactie waarin een ander onderdeel van Tack’s vroegere Mi Amigo-concern werd verhandeld door Vanackoleyen. Tack die zich in de rug geschoten voelde, besloot toen op 28 juni een klacht in te dienen bij de Gentse onderzoeksrechter D’Hont. Tack zegde gisteren: ‘De naam Mi Amigo is mij dierbaar. Ik ben met die naam naar Spanje moeten vluchten’. In een gesprek op 3 februari in Playa de Aro, zegde één van de ‘nieuwe’ piraten, Germain B. tegen Tack: ‘wij zullen de naam toch gebruiken. Vanuit Spanje kan je ons toch niet tegenhouden’.

Uit verdere gesprekken die we gisteren hadden, bleek dat de ongerustheid bij de verdoken geldschieters voor de piraat met de dag groter wordt. Enkelen hebben reeds laten weten dat ze niet bereid zijn nog verdere risico’s te nemen, en één van hen deelde dat in zeer duidelijke termen mee. De namen van deze geldschieters werden intussen door verschillende, onafhankelijk van elkaar sprekende getuigen bevestigd, maar niemand verklaart zich bereid die namen officieel bekend te maken.

Het verwerven van een monopolie 

Dit wil men wel kwijt: echte reclame voor handelszaken of producten werd nooit voorzien op de nieuwe zender. Mi Amigo moest het wapen worden van enkele mensen uit de grauwe randzone van de Vlaamse show-wereld om een monopolie-positie te verwerven op de liedjesmarkt. Twee wapens zou men daarbij hanteren: enerzijds moesten plaatjes geplugd worden, tegen betaling, anderzijds moesten eigen producties van de geldschieters in de belangstelling van de luisteraar-koper worden gedrukt. 

Het ‘pluggen’ zo bleek uit recente informatie, zou niet gebeuren na betaling door platenfirma’s, maar in de eerste plaats door artiesten zelf. Jongelui die hoopten op een carrière in de showwereld werden reeds aangesproken door mensen die werkten voor Mi Amigo. Voor 30.000 Belgische Franc zou hun plaatje dan twee weken lang in het zonnetje worden gezet op de zeezender. Detail: de jongelui die men dat bedrag wilde afluizen waren vaak mensen die al aan een platenhaai grof hadden moeten betalen om hun stem in vinyl te persen… 

Eigen producties van de geldschieters zouden in de lucht worden gebracht via het programma-onderdeel dat volgens een persbericht van Mi Amigo ‘De Belgische Nationale Hitparade Top 50’ heet en dat op zaterdagnamiddag zou worden uitgezonden. ‘De Belgische Nationale Hitparade Top 50’ is een merknaam van een hitparade die wordt verspreid door de platenfirma Decibel, van de Oost Vlaamse industrieel Callebaut, bekend geraakt via het Micha Marah-Eurovisie-incident. Tot nog toe protesteerde Callebaut niet tegen het gebruik van zijn hitparade door de piraat. 

Sylvain Tack, sinds kort een buitenstaander, oordeelde als volgt over die plannen: ‘Wie een monopolie van te pluggen platen verwerft, op een zender met grote luisterdichtheid, zit op rozen. Jammer alleen dat alles zo weinig professioneel gebeurt.’


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Ludo VankrunckelsvenClaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Ludo Vankrunckelsven
Gast
Ludo Vankrunckelsven

Niettemin blijft het triest dat het zo gegaan is. We zullen het nooit weten maar wat als inderdaad in november 1978 gewoon van het ene schip naar het andere zou kunnen overgestapt zijn. Het zou een andere start geweest zijn en wellicht ook een ander verhaal.

Claude Van Isterdael
Gast
Claude Van Isterdael

Het opstarten van Mi Amigo 272 gebeurde niet vlekkeloos, het schip een drijvende doodskist vol roest, was amper zeewaardig de personen achter het “project” dubieuze zakenlui, met als tussenpersoon de vroegere kroonprins van het eerste Mi Amigo avontuur, de al even onbetrouwbare zakenpartner/DJ Patrick Van Ackoleyen uit Dendermonde die via zijn “Pavaco” artiestenbureau achter de drive- in shows zat en er nota bene veel geld aan overhield….

Meer in Offshore
1979: Wie staan achter piraat Mi Amigo?

1979: Radio Mi Amigo: chantage in de ether?

1979: Angst in Bloemendaal: pop doorheen preek

1979: NOS boos op Radio Delmare 

1979: Radio Mi Amigo opnieuw in de ether

1979: Herboren piraat dag en nacht in de ether

Sluiten