fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

1979: Het ‘paasmirakel’ van Radio Caroline (audio)

Pasen, dat is dé verrijzenis, dat zijn de klokken, de eitjes, de hazen… Maar in de wereld van de offshore radiohistorici en andere ‘anoraks’, hoort daar ook… Radio Caroline nog bij. De christelijke hoogdag is voor 50-plussers immers  om nog een andere reden legendarisch. 

Om te beginnen was er de start van de allereerste versie van deze zeezender op Paaszondag 1964. Vijftien jaar later, op 15 april 1979, gebeurde bovendien eindelijk wat vele fans al een half jaar lang hoopten. Waar het er eerst naar uitzag dat het er nooit meer van zou komen, werd er eindelijk opnieuw uitgezonden vanaf de MV Mi Amigo. Maar niet door Radio Mi Amigo dat de uitzendingen op 20 oktober 1978, door een kapotte generator, noodgedwongen had moeten stoppen. 

Op de 319 meter hoorden de luisteraars op die eerste Paasdag echter Radio Caroline met zowel Engelstalige als… Nederlandstalige dj’s. Na een korte testuitzending aan het eind van de ochtend startte om twaalf uur de Brit Tony Allen (foto bovenaan)… in het Nederlands. Hij heette iedereen welkom bij Caroline en wenste de luisteraars ‘een prettige kerst’ toe…

Om 12:30 uur begonnen de Nederlandstalige uitzendingen met Herman de Graaf, Ad Roberts, Paul de Wit en Rob Hudson (foto). Zij vormden de eerste boordploeg van het nieuwe Radio Caroline, ze waren pas de vorige zaterdagavond aan boord gekomen en mochten er als het ware onmiddellijk invliegen. Wat ze dan ook met heel veel enthousiasme deden. Eén van de mannen die het ‘mirakel’ mogelijk hadden gemaakt, was de al even legendarische Danny Vuylsteke. 

Met de komst van het nieuwe Radio Caroline leek meteen alle hoop vervlogen dat Radio Mi Amigo ooit nog zou terugkeren nat Ondertussen is in de april-editie 1979 van RadioVisie werd gemeld dat de Mi Amigo studio’s in Playa de Aro volledig ontmanteld waren, de ramen witgekalkt. De villa van Mi Amigo-directeur Sylvain Tack stond te koop voor 37 miljoen Spaanse Peseta’s. Naar verluidde zou de voormalig radiobaas veel tijd doorbrengen in de nachtclub King’s bar in Playa de Aro. 

Maar voorlopig was iedereen weer blij dat er vanaf de Noordzee een nieuwe zeezender te horen was. Voor de één een beetje omwille van het avontuur, voor de ander wegens de goede muziek die er werd uitgezonden. Anno 2019 is het nauwelijks nog voor te stellen dat de jongeren van toen, naast BRT 2 (maar in beperkte mate) en Hilversum 3 verder geen enkel muzikaal alternatief hadden. De vele commerciële zenders zoals we die tegenwoordig kennen bestonden in de Lage Landen bijlange na nog niet, het internet moest nog worden uitgevonden.

Daarom gaan we vandaag precies veertig jaar terug in de tijd, naar eerste Paasdag 15 april 1979, met fragmenten van de eerste namiddag van het nieuwe Radio Caroline op de 319 meter van de middengolf. (TvH)


Amptec

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 2 juli… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag - heel kort na middernacht al - neemt RadioVisie Lees verder

A.J. Beirens: Avonturen in Italië (audio)

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Lees verder

Het is vandaag 1 juli… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag - heel kort na middernacht al - neemt RadioVisie Lees verder

1979: De officiële start van Radio Mi Amigo 272 (audio)

Vandaag 1 juli is het precies 39 jaar geleden dat (Radio) Mi Amigo 272 terug Lees verder

A.J.: ‘Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd’ (audio)

"Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd.", een uitspraak van wijlen A.J. Beirens Lees verder

Het is vandaag 28 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 27 juni… 1995 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 26 juni… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, offshore
Radioblad 110: Wack Jacko, Podcast & Veronica (audio)

De Top 40: aflevering 1000 bij de V.O.O. (audio)

Retro-interview: Kathy Lindekens (audio)

Mi Amigo: Tweemaal laatste Paul Severs show (audio)

Radioblad 109: West-Vlaanderen, Extra Gold en Robert W Morgan (audio)

Radioblad 108: VROB, Amazon en Happy AM (audio)

Sluiten