RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1979: Harde wind dreef Mi Amigo naar de kust

Harde wind dreef Mi Amigo naar de kust

Zendschip door de politie geënterd
door Bert Voorthuijsen

Stellendam – De zeezender Radio Mi Amigo is tot zwijgen gebracht. In opdracht van de Amsterdamse officier van justitie, mr. J.H.C. Pieters, zijn politiemensen en ambtenaren van de Radio Controle Dienst (RCD) van de PTT aan boord van het zendschip Magdalena gegaan.

Het populaire radiostation was door de harde wind van de ankers geslagen en voor de Zeeuwse kust bij Schouwen op een zandbank gelopen. Met de loodsboot Delfshaven en een schip van de Rijkspolitie te water uit Hellevoetsluis werd de Magdalena, die in Honduras is geregistreerd, geënterd nadat het volgens de politie binnen de territoriale wateren was gedreven.

Financier

Vandaag wordt het zendschip van Mi Amigo in de Rotterdamse haven verwacht. Hiermee is een voortijdig einde gekomen aan de zeezender, die de opvolger van Veronica en Noordzee moest worden. In het radioproject was 3 miljoen gulden gestopt. Het zendschip werd verleden jaar in alle stilte op de Canarische eilanden tot zeezender omgebouwd.

De in Spanje wonende Belg Sylvain Tack, die na een ruzie alle banden met Caroline verbrak, wordt nog steeds genoemd als de grote financier achter de Magdalena. Met enkele grote Belgische firma’s moest Mi Amigo terug in de ether. Toen vanaf het zendschip op 1 juli dit jaar de officiële uitzendingen werden begonnen, vertelde Sylvain Tack niets met het nieuwe zeestation te maken te hebben.

Moeilijkheden

Nog voor de zeezender in de lucht kwam, waren er in België al interne moeilijkheden bij de organisatoren achter dit project. Er werd een greep naar de macht over Mi Amigo gedaan en er ontstond ruzie over de naam van de zeezender. 
De Belgische ex-wafelbakker wilde dat er een andere naam werd gebruikt omdat Mi Amigo onmiddellijk met zijn naam werd verbonden en de Spaanse autoriteiten er niet blij mee waren dat vanuit hun land medewerking aan een illegale zeezender werd verleend.

Rond kwart voor zeven gisteravond stapten de politie en PTT ambtenaren aan boord. De zenders werden verzegeld en de bemanning in arrest genomen. Vandaag zal worden getracht het zendschip van de zandbank te slepen en naar Rotterdam te brengen.

“Donderdagavond hadden wij al bericht gekregen dat het schip naar de kust dreef. Omdat het toen nog niet binnen de drie mijlszone was, konden wij niets doen. Gistermorgen weigerde de bemanning hulp van andere schepen toen het steeds dichter het strand van Zeeland naderde”, aldus een politiewoordvoerder in Dordrecht.

Mr. Pieters, die landelijk coördinator is voor illegale zeezenders, gaf gistermorgen opdracht om de zeezender voor de kust weg te halen, toen via de kustradar was vastgesteld dat de Magdalena binnen de territoriale wateren was gedreven. De bemanning van het zendschip werd door deze actie verrast. De zender van Mi Amigo was sinds woensdag wegens technische moeilijkheden uit de ether.

Heynen

De luisterdichtheid was groeiende en ook de reclameboodschappen van buitenlandse concerns maakten het steeds aantrekkelijker om de zender te exploiteren.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx