1979: Harde wind dreef Mi Amigo naar de kust

Harde wind dreef Mi Amigo naar de kust

Zendschip door de politie geënterd
door Bert Voorthuijsen

Stellendam – De zeezender Radio Mi Amigo is tot zwijgen gebracht. In opdracht van de Amsterdamse officier van justitie, mr. J.H.C. Pieters, zijn politiemensen en ambtenaren van de Radio Controle Dienst (RCD) van de PTT aan boord van het zendschip Magdalena gegaan.

Het populaire radiostation was door de harde wind van de ankers geslagen en voor de Zeeuwse kust bij Schouwen op een zandbank gelopen. Met de loodsboot Delfshaven en een schip van de Rijkspolitie te water uit Hellevoetsluis werd de Magdalena, die in Honduras is geregistreerd, geënterd nadat het volgens de politie binnen de territoriale wateren was gedreven.


Lees verder onder de advertentie


Financier

Vandaag wordt het zendschip van Mi Amigo in de Rotterdamse haven verwacht. Hiermee is een voortijdig einde gekomen aan de zeezender, die de opvolger van Veronica en Noordzee moest worden. In het radioproject was 3 miljoen gulden gestopt. Het zendschip werd verleden jaar in alle stilte op de Canarische eilanden tot zeezender omgebouwd.

De in Spanje wonende Belg Sylvain Tack, die na een ruzie alle banden met Caroline verbrak, wordt nog steeds genoemd als de grote financier achter de Magdalena. Met enkele grote Belgische firma’s moest Mi Amigo terug in de ether. Toen vanaf het zendschip op 1 juli dit jaar de officiële uitzendingen werden begonnen, vertelde Sylvain Tack niets met het nieuwe zeestation te maken te hebben.

Moeilijkheden

Nog voor de zeezender in de lucht kwam, waren er in België al interne moeilijkheden bij de organisatoren achter dit project. Er werd een greep naar de macht over Mi Amigo gedaan en er ontstond ruzie over de naam van de zeezender. 
De Belgische ex-wafelbakker wilde dat er een andere naam werd gebruikt omdat Mi Amigo onmiddellijk met zijn naam werd verbonden en de Spaanse autoriteiten er niet blij mee waren dat vanuit hun land medewerking aan een illegale zeezender werd verleend.

Rond kwart voor zeven gisteravond stapten de politie en PTT ambtenaren aan boord. De zenders werden verzegeld en de bemanning in arrest genomen. Vandaag zal worden getracht het zendschip van de zandbank te slepen en naar Rotterdam te brengen.

“Donderdagavond hadden wij al bericht gekregen dat het schip naar de kust dreef. Omdat het toen nog niet binnen de drie mijlszone was, konden wij niets doen. Gistermorgen weigerde de bemanning hulp van andere schepen toen het steeds dichter het strand van Zeeland naderde”, aldus een politiewoordvoerder in Dordrecht.Mr. Pieters, die landelijk coördinator is voor illegale zeezenders, gaf gistermorgen opdracht om de zeezender voor de kust weg te halen, toen via de kustradar was vastgesteld dat de Magdalena binnen de territoriale wateren was gedreven. De bemanning van het zendschip werd door deze actie verrast. De zender van Mi Amigo was sinds woensdag wegens technische moeilijkheden uit de ether.

De luisterdichtheid was groeiende en ook de reclameboodschappen van buitenlandse concerns maakten het steeds aantrekkelijker om de zender te exploiteren.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1979: Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Augustus 1979  Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Op een ogenblik dat nog maar weinig Mi Amigo-fans er in geloofden, kwam deze piratenzender terug. En hoe! Beter ...
1979: Mi Amigo hoopt op een lange toekomst Radio Mi Amigo hoopt op een lange toekomst Door Willem Watergeus  Wie had dat ooit nog kunnen denken: drie zeezenders op de Noordzee vijf jaar na de invoering van de w...
1979: Hoe Mi Amigo terug kwam! Zaterdag 14 juli 1979   Hoe Mi Amigo terug kwam! Ruim zes maanden lang is radiopiraat Mi Amigo volledig uit de ether geweest. Op een ogenblik dat niemand zijn t...
1979: Piratenzender op zoek naar dieselolie Donderdag 12 juli 1979, (RHS) Piratenzender op zoek naar voorraad dieselolie Mi Amigo: Geldschieters ongerust Initiatiefnemers van de piratenzender Mi Amigo zoeken sede...
1979: Wie staan achter piraat Mi Amigo?   Woensdag 11 juli 1979  Van één onzer verslaggevers  Wie staan achter piraat Mi Amigo? Cadzand / Gent – De Belgische justitie is een onderzoek begon...
1979: Radio Mi Amigo: chantage in de ether? Dinsdag 10 juli 1979 Mi Amigo: chantage in de ether? Machtstrijd rond een radiopiraat Zijn luisteraars van de zender die zich Mi Amigo noemt gisteren voor het eerst ge...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1978: Hollandia nieuwe piraat in de ether
Robin Adcroft (Robin Banks op RNI) overleden
‘Maatje’ van Tony Blackburn gevonden! (audio)
1976: Dagen van Mi Amigo lijken geteld (audio)
1976: Michelle verlaat Mi Amigo (audio)
1978: Storm dreef Aegir naar het strand
Sluiten