1979: Radio Delmare terug (en in de problemen) Dit schreven het 'Algemeen Dagblad' en het 'Veronicablad' erover

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 6 Januari 1979

Piraten net uit zee gered, nemen de benen

Van één onzer verslaggeefsters

Hoek van Holland – Twee medewerkers van het zendschip Radio Del Mare (de Scheveningen 54), die gistermiddag met een rubberbootje zendapparatuur naar het schip wilden brengen, zijn vijf mijl ten noorden van Hoek van Holland in moeilijkheden gekomen toen hun buitenboordmotor het begaf.

Rond vier uur werden zij met bootje en al aan boord genomen door het Filippijnse vrachtschip Antonio Luna, die hen overzette op de loodsboot. Daar werden zij afgehaald door de reddingboot Koningin Juliana die de beide ongeveer twintigjarige schipbreukelingen met rubberboot en al naar Hoek van Holland bracht.


Lees verder onder de advertentie


Terwijl de reddingboot nog bezig was met het afmeren in de Berghaven, sprongen beiden van boord en verdwenen in het duister. De politie heeft rubberboot en zendapparatuur in beslag genomen.

 

Zaterdag 6 Januari 1979

Radio Delmare

Nieuw ‘zendschip’ vlucht uit haven

Gerard van Dam (foto), belangrijkste figuur achter Europa’s jongste radiopiraat, is er opnieuw in geslaagd een zendschip op de Noordzee te krijgen. De Nederlandse justitie die al een tijdje op de hoogte was van het feit dat Van Dam een schip aangekocht had, hield de ontwikkelingen nauwlettend in het oog.

Enkele dagen voorheen werd de boot nog aan een grondig onderzoek onderworpen. Omdat er geen zenders aan boord gevonden werden kon er echter niet opgetreden worden. Het schip mocht evenwel de haven niét uit, wel mocht men de motoren laten proefdraaien. Een half uur later was het schip de haven van Scheveningen uit!

De Radiocontroledienst, die net in de buurt was, werd nog verwittigd, maar kwam net te laat. Vermoedelijk werden inderhaast toch nog zenders aan boord gebracht. Het lag alvast in de bedoeling om zo snel mogelijk in de ether te komen. Als alles volgens plan verlopen is, moet Radio Del Mare momenteel opnieuw in de lucht zijn.

° Fotocredits: Dossier Delmare 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

MV Mi Amigo zinkende, crew van boord (audio) Maar alweer is de bewaarengel op de juiste pl... Het is vrijdagmiddag 19 januari 1979 als de kustwacht van de Engelse kustplaats Harwich noodsignalen ontvangt van de MV Mi Amigo dat zich in de monding van de Theems bevindt. Het z...
1978: Stan Haag stapt uit de piraterij  Krantenbericht uit De Telegraaf Stan Haag stapt uit de piraterij  ‘Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit Solidariteit met de jongens aan boord’  BUSSUM- Stan Haag heeft de radiopiraterij definitief de...
Offshore radio in ‘De Pré Historie’ op tv (video) Guy De Pré maakte tv-versie ... Sinds 1984 zendt de BRT Radio, tegenwoordig natuurlijk de VRT, op zondagmorgen 'De Pré Historie' uit op Radio 2 (10:00-12:00 uur). In dit programma gaat presentator Guy De Pré teru...
1974: Vlaanderen heeft nieuwe zeezender (audio) Het eerste programma van Radio Mi Amigo me... ° Foto bovenaan: Will van der Steen (links) en Norbert (rechts). Deze laatste zou vanaf het prille begin eveneens programma's gaan maken voor deze nieuwe Vlaams/Nederlandse zeezend...
1978: ‘Nieuwe’ Mi Amigo Top 50 van 24 december Heette plotseling de Belgische Nationale Hi... Op zaterdag 29 december 2018 presenteert Ferry Eden (foto bovenaan) via foutemuziekradio.nl de ‘Belgische Nationale Hitparade’ van veertig jaar geleden. Deze lijst was op 7 oktober...
Monique: laatste dame met zeezenderbenen Nederlandstalige offshore radio met enkele jaren ... Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na enig nadenken, misschien ‘ja’ antwoorden. Toch is dit niet geval. Er was immer...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

6
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
5 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Radio Freakclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Radio Freak
Lid
Radio Freak

Ik heb toen in 1979 die test uitzendingen gehoord en dat was een echte ramp. Zeer zwak signaal en heel erg amateuristische dj’s er staat me nog zo iets bij van een Kees Kaas Mulder iets in die zin ? die naam alleen al zegt al genoeg.

Wie ooit de landpiraten gehoord heeft hoofdzakelijk uit de UK op de 48 mb en heb ik ik het zo rond die zelfde tijd en jaren. Dan waren die zelfs veel beter. En dus nee echt lang heb ik er niet naar geluisterd. Ergens las ik ook of hoorde ik ? dat Marc Jacobs het ook maar niks vond.

Maar bij Delmare was men vooral erg boos dat ze niet mochten gaan uitzenden vanop de MV Mi Amigo nadat er door Gerard Van Dam een nieuwe generator aan boord was gezet en de Mi Amgo een ferme deuk op liep , iets te hard aangelegd tegen het zendschip werd er gezegd bijna de boel naar de eeuwige jachtvelden ja haha , de hele bovenkant was bijna weg daar zijn foto’s van. Gerard Van Dam is wel de man die de Mi Amigo in 1972 terug op zee heeft weten te krijgen , en dan was klusjes gedaan voor RNI en ook voor Radio Atlantis live on air en Gerard was ook niet een hele goeie dj. Helaas is hij er ook al een tijd niet meer. Dus mag zou ik eigenlijk geen slechte dingen mogen schrijven , vergeef me RIP.

* WMR heeft in 1976 nog uitgezonden van uit Andorra op 6.240 khz meen ik te weten ? En dat was wel legaal en dat was ook Gerard Van Dam. Alleen heb ik dit zelf nooit gehoord zelfs Bert Bennett is via Andorra nog te horen geweest. Ik zou wel eens willen weten of er daar opnames van bestaan ?

* Dat is niet de zelfde WMR die nu op 5.840 khz uit zend. Die trouwens niet meer te horen is daar , wel onlangs nog een QSL kaart ontvangen na lang wachten dat er niks meer van terecht zou komen. En ook niet de WMR die nog via 6.215 khz vanop de Ross Revenge te horen was. WRM heeft zelfs nog een uit van Zuid Afrika uitgezonden maar ook nooit gehoord dat was ook vermoedelijk van Gerard Van Dam.

claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Klopt dat Bert Bennett in 1976 te horen was vanuit Andorra, heb het toen zelf gehoord via LW en was daar op vakantie in de buurt van Rocamadour !

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Claude , Als je LW zijnde Long Wave bedoelt dan is dat niet juist , het moet zijn SW staat voor Short Wave. Ofwel LG voor Lange Golf en KG voor Korte Golf en als je er een B nog achter plakt dan is het de KGB haha. Ik ben eens gaan kijken waar Rocamadour ligt , en daar in de buurt is er een dierenpark zie ik en het ligt tussen Limoges en Toulouse (waar men neef nu woont) en men zus woont wat meer naar rechts als je op de kaart van Frankrijk kijkt , namelijk rond de stad Nimes in de buurt daar. Nog aan vraagje kan jij je nog herinneren hoe bv de ontvangst was , dan zal wel sterk geweest want Andorra ligt daar ook redelijk dicht bij nu ja wat is dicht bij haha. En van wat ik toen gelezen heb in die diverse radio bladen is dat het station waar Bert voor werkte , weet niet eens de naam meer ? dat men muziek uitzond en ik denk en vermoed hit parade muziek en ik meen te weten dat de taal Engels was ? Het is jammer dat je daar geen opname van hebt , de vraag is bestaan die wel ? En hoe ben je dat te weten gekomen van Bert wist je dat vanuit een blad zoals ik dus of was het per toeval vinden door op de 49 mb KG rond te draaien ? Je moet deze site eens bekijken http://f5nsl.free.fr/andorre/ dat gaat over de geschiedenis van Radio Andorra oh ja ik ben samen met andere mensen. Waar we mee konden mee reizen omdat ze 2 zitplaatsen leeg hadden op de achterbank en stel je voor we betaalde toen per persoon ik en men wijlen moeder 2.000 fr (€ 50) en dan spreek ik wel over 1975. Zijn we dus vanuit Belgie via Andorra naar Playa De Aro op bezoek geweest. En zijn we de studio’s van Radio Andorra gaan bezoeken en ook de zender ruimte en om de zenders te koelen hadden dat slim gezien. Er werd water uit het zwembad gebruikt. Dus er werd water uit het zwembad gepompt zo naar de zenders en dan weer terug naar het zwembad terug gepompt die een gesloten systeem. De studio van Radio Andorra was wel heel oud vergeleken met Sud Radio die ook vanuit Andorra uitzend hun zender stond boven op een hoge berg en het vermogen was toen zo rond de 600 a 900 kw op MG (later heb ik nog geluisterd toen ik bij men zus op vakantie was) En als ik me nog goed kan herinneren hadden zij luchtkoeling ? en boven op een berg is er altijd veel meer wind ook dus dat helpt wel. En dan zijn we door gereden naar Play De Aro en zo ben ik voor de alleréérste keer in Spanje geweest en dat was net kort na de dood van Franco , en de spanning was nog wel redelijk voelbaar toen… Lees verder »

claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Ik zeg LG, maar het kan ook op de middengolf geweest zijn, je kon het alleszins “loud and clear” beluisteren en tot zover ik in mijn geheugen kan
graven was het in het Nederlands en zeker Bert Bennett.
Zijn er ooit misschien Mi Amigo-programma’s via Radio Andorra uitgezonden, who knows ?
De exacte locatie waar ik zat, was het piepklein dorpje Galgan niet
ver van het mooie Rocamadour.

claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Het mysterie is opgelost, op wikipedia onder radio Andorra kan je in de rubriek “talen” en “zeezenders” de oplossing vinden het was wel degelijk Bert Bennett en …in het Nederlands, het jaartal was echter niet 1976 maar wel 1977 !

Radio Freak
Lid
Radio Freak

Of er ooit programma’s uitgezonden zijn geweest van Radio Mi Amigo bij Radio Andorra ? daar kan ik kort op antwoorden met een NEE nooit. Ik zal even een korte geschiedenis geven van Bert Wijfels (echte naam) aka Bert Bennett. Bert begon live aan boord van de Mv Mi Amigo in 1973 (kan ook 72 geweest zijn ?) bij de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Caroline op 259 m , dan kwam Radio Atlantis waar hij dan vanuit Oostburg programma’s opnam op spoelbanden van 26 cm op 19 cm/sec zoals Radio Veronica ook deed en Radio Noordzee ook. In okt 1973 brak de zendmast af op de Mv Mi Mi Amigo door een zware storm en die mast was eigenlijk veel te licht gemaakt van constructie en was min of meer wel gedoemd op bij storm omweg te waaien. En dan is er de zendmast gekomen die de Mv Mi Amigo zelfs overleeft heeft want toen het schip gezonken is in maart 1980 heeft de Engelse Marine een lading springstof moeten aanbrengen en dat deel van de mast wat nog boven water uitstak moeten opblazen want dat was een belemmering voor de drukke scheepvaart de Noordzee is een van de meest drukke routes voor de scheepvaart. Die zendmast is enkele dagen voor kerstdag in 1973 op het zendschip opgebouwd door een Nederlands bedrijf die expert in is. En dan zijn er test uitzendingen geweest met een laag zend vermogen van ongeveer 1 kw en de ontvangt was zeer goed te noemen , de reden van dat lage zendvermogen was omdat het in de winter zo vroeg donker is en men geen storingen wilde veroorzaken voor andere stations en dat was natuurlijk ook wel een goeie test om te zien hoe goed de antenne het deed. Dan op 1 jan 1974 de opening van Radio Mi Amigo en dat eerste uur ging goed en na 90 min was het al gedaan met Radio Mi Amigo want de generator had de geest gegeven en volgens Will Van Des Steen de dj van dat eerste uur zegt dat het tweede uur nooit uitgezonden is geweest. De volgende dag werd er terug begonnen alsof er niks aan de hand was een goeie start is dat niet echt te noemen. En dan kwam er een zekere dag in februari 1975 toen besloten werd om naar Playa De Aro te vluchten want de BOB had de opname studio in Opbrakel in beslag genomen en toen is Bert mee naar Spanje gegaan. Hij is daar blijven werken van maart 1975 tot januari 1976 en dat was voor hem het einde , want hij kon het net gewoon worden en hij was ook van plan om andere dingen te doen. En niet te vergeten er waren ook de ruzies tussen de Belgen en de Nederlanders en dat zal zeker wel ook wel een zekere rol gespeeld hebben vermoed ik ? En ongeveer 1 jaar later is ook Peter Van Dam weg gegaan en nog vele andere dj’s door dat… Lees verder »

Meer in Offshore
Offshore radio in ‘De Pré Historie’ op tv (video)
1974: Vlaanderen heeft nieuwe zeezender (audio)
1978: ‘Nieuwe’ Mi Amigo Top 50 van 24 december
Monique: laatste dame met zeezenderbenen
1976: De duiven van Radio Mi Amigo (audio)
Mi Amigo Top 50 van 3 december 1977
Sluiten