RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

1979: Diskjockeys grijpen de macht op radiopiraat

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

7 Augustus 1979

DJ’s bezetten piratenschip 

ROTTERDAM – De disc-jockeys aan boord van het piratenschip Radio Del Mare voor de kust van Zeeland hebben het schip en de zenders zondag overgenomen. Zij deden dit om de uitzendingen na drie wekenweken stilte, weer op de 192 meter middengolf te kunnen hervatten. De disc-jockeys willen niets meer te maken hebben met de legale dekmantel Delmare Italië. ‘Wij werden slecht betaald en er was konstant ruzie’.

Er wordt ook over gedacht om de naam van de zender te veranderen. Gerard van Dam (foto bovenaan), destijds exploitant van het piratenschip, verklaarde niet meer verantwoordelijk te zijn voor wat er aan boord van het schip gebeurt. Zijn relatie met de piraat eindigde twee weken geleden, met een gevecht in de Haagse binnenstad met de eigenaar van het schip. Hoelang de zender nog in de lucht zal zijn is onbekend.

Diskjockeys lopen weg na ruzie

Opstandige diskyockeys hebben het schip en de zender van Radio Del Mare overgenomen. Gisteren kwam het piratenstation, dat dobbert voor de Zeeuwse Kust, na drie weken stilte terug op de 192-meter middengolf. ‘De vorige organisatie heeft gefaald. ‘Wij hebben de moeilijkheden niet gezocht, die zijn gewoon gekomen’, zei één van de diskjockey’s voor de microfoon.

Zij piekeren over een naamswijziging, omdat Del Mare Italië, de legale dekmantel van het zendschip, niets meer met de piraat te maken wil hebben. Hagenaar Gerard van Dam op wiens naam het Italiaanse station staat, distantieert zich volledig van de zeezender Del Mare, na een gevecht in de Haagse binnenstad waarbij hij twee weken geleden flinke verwondingen opliep. Van Dam heeft van deze aanval (een gevolg van een privé ruzie met de eigenaar van het schip) aangifte gedaan bij de Haagse politie, die op verzoek van Van Dam geen verdere bijzonderheden prijsgeeft.

Ook de organisatie Prodi Haag, die achter de piraat Del Mare zat, is inmiddels ontmanteld. De kantoren zijn leeggehaald en de telefoon wordt niet meer aangenomen. Een aantal medewerkers en diskjockey’s liep weg na ruzies en slechte betalingen. Gisteren zei Van Dam zich niet langer verantwoordelijk te voelen voor wat er aan boord van het schip gebeurt.

Bij een bevoorrading zou volgens hem een jongen overboord zijn gevallen en tenauwernood zijn gered. Ook het zendschip zou niet meer voldoende zeewaardig zijn. Del Mare zendt nu dagelijks uit, van zes uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds. Ook Radio Mi Amigo, die twee weken uit de lucht is geweest, zendt weer uit.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: “Fuck de media, red de pers”

Over dit spraakmakende boek van Guido Van Liefferinge zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord: Lees verder

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

Een nieuw boek met een oude 'portatief' op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Lees verder

VRT NWS en BRUZZ slaan de handen in elkaar

Sinds deze week neemt VRT NWS webartikels van BRUZZ over op vrtnws.be.

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Tom De Cock: gastheer van ‘De Zomerboekathon’

Tom De Cock (foto bovenaan) die je vooral van de radio moet kennen, heeft ook Lees verder

Blad 1497: DPG Media, Toon Smet, Nostalgie

• De duistere dividendendans van DPG Media • Toon & Kirsten: een MNM-huwelijk • Wallonië: Lees verder

War on talent: Pieter van der Wielen van publieke omroep naar NRC

Hij maakt deze zomer de overstap van de Nederlandse publieke omroep naar NRC, een mediaconcern Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx