fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

1979: Diskjockeys grijpen de macht op radiopiraat

7 Augustus 1979

DJ’s bezetten piratenschip 

ROTTERDAM – De disc-jockeys aan boord van het piratenschip Radio Del Mare voor de kust van Zeeland hebben het schip en de zenders zondag overgenomen. Zij deden dit om de uitzendingen na drie wekenweken stilte, weer op de 192 meter middengolf te kunnen hervatten. De disc-jockeys willen niets meer te maken hebben met de legale dekmantel Delmare Italië. ‘Wij werden slecht betaald en er was konstant ruzie’.

Er wordt ook over gedacht om de naam van de zender te veranderen. Gerard van Dam (foto bovenaan), destijds exploitant van het piratenschip, verklaarde niet meer verantwoordelijk te zijn voor wat er aan boord van het schip gebeurt. Zijn relatie met de piraat eindigde twee weken geleden, met een gevecht in de Haagse binnenstad met de eigenaar van het schip. Hoelang de zender nog in de lucht zal zijn is onbekend.

Diskjockeys lopen weg na ruzie

Opstandige diskyockeys hebben het schip en de zender van Radio Del Mare overgenomen. Gisteren kwam het piratenstation, dat dobbert voor de Zeeuwse Kust, na drie weken stilte terug op de 192-meter middengolf. ‘De vorige organisatie heeft gefaald. ‘Wij hebben de moeilijkheden niet gezocht, die zijn gewoon gekomen’, zei één van de diskjockey’s voor de microfoon.

Zij piekeren over een naamswijziging, omdat Del Mare Italië, de legale dekmantel van het zendschip, niets meer met de piraat te maken wil hebben. Hagenaar Gerard van Dam op wiens naam het Italiaanse station staat, distantieert zich volledig van de zeezender Del Mare, na een gevecht in de Haagse binnenstad waarbij hij twee weken geleden flinke verwondingen opliep. Van Dam heeft van deze aanval (een gevolg van een privé ruzie met de eigenaar van het schip) aangifte gedaan bij de Haagse politie, die op verzoek van Van Dam geen verdere bijzonderheden prijsgeeft.

Ook de organisatie Prodi Haag, die achter de piraat Del Mare zat, is inmiddels ontmanteld. De kantoren zijn leeggehaald en de telefoon wordt niet meer aangenomen. Een aantal medewerkers en diskjockey’s liep weg na ruzies en slechte betalingen. Gisteren zei Van Dam zich niet langer verantwoordelijk te voelen voor wat er aan boord van het schip gebeurt.

Bij een bevoorrading zou volgens hem een jongen overboord zijn gevallen en tenauwernood zijn gered. Ook het zendschip zou niet meer voldoende zeewaardig zijn. Del Mare zendt nu dagelijks uit, van zes uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds. Ook Radio Mi Amigo, die twee weken uit de lucht is geweest, zendt weer uit.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag heeft De Standaard (enkel in de gedrukte versie) een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Zolang er papier is, verschijnt OEM 196. Daarom is de nieuwste editie zopas van de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het Parool schreef 'Een saluut aan de radiotechnicus' In het jaar dat in Nederland gevierd
De Standaard zet vandaag een opvallende kop op de voorpagina. 'VRT wordt vleugellam', neemt zowat

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1975: Groeten uit Playa de Aro

1978: Piraat uit liefde

01/08/1978: Uit dagblad ‘Trouw’

31/07/1978: Uit het Friesch Dagblad

Tiende unieke miniatuur van Radioships.com

1977: Radio Mi-Amigo naar 212 meter

Sluiten