RadioVisie

  • .
    .

1978: Storm dreef Aegir naar het strand

Storm dreef Aegir naar het strand

Zendschip komt in handen van de justitie, piraat snel uit de lucht

Maassluis – De piratenzender Radio Delmare, die sinds 27 augustus vanaf de kustvaarder Aegir illegale radio-uitzendingen de lucht instuurde, heeft gistermorgen de programma’s moeten staken nadat het schip op 14 mijl uit de kust van Zeeuws-Vlaanderen van de ankers was losgeslagen.

Radio Delmare werd het zwijgen opgelegd door een storm met windkracht 8. Het schip dreigde aanvankelijk op de kust te stranden. Maar door ingrijpen van de sleepboot Smitbank en het bergingsvaartuig Zeeleeuw belandde de Aegir –geflankeerd door twee boten van de rivierpolitie- in de haven van Maassluis waar het schip door justitie direct aan de ketting werd gelegd. De vijf opvarenden werden met de politieboot Interpol afgevoerd naar de Rivierpolitie aan de Parkhaven in Rotterdam. Daar werd het vijftal verhoord door de opsporingsdienst van de PTT en de politie.

Zendapparatuur

De Aegir die onder de naam Pancras bij Lloyd verzekerd is en onder Cubaanse vlag voer zal worden overgebracht naar de Entrepothaven in Rotterdam. Aan boord van de kustvaarder vond de politie grote hoeveelheden zendaparatuur. De essentiële onderdelen, de zendkristallen, waren door de bemanningsleden echter over boord gegooid toen zij bemerkten dat het fout ging. Volgens de Amsterdamse officier van Justitie mr. J.H.C. Pieters heeft de Rijkspolitie te water de kristallen opgevist. Mr. Pieters coördineert de problemen rond etherpiraten landelijk.

Losgeslagen

Rond kwart over negen gistermorgen begaven de twee ankerkettingen van de Aegir het in de storm. De opvarenden hadden al snel in de gaten dat het afgelopen was. In vliegende vaart ging de Aegir in de richting van de Zeeuwse kust. Toen de scheepsmotor het daarna plotseling liet afweten dreigde het schip, gedreven door een zuidwestelijke wind op de Maasvlakte te lopen. Dat gebeurde niet. De wind blies de Aegir in de richting van de pieren van Hoek van Holland.

Redt ons

Om tien uur was de Aegir voor het laatst in de ether. Letterlijk konden de luisteraars op de 192 meter horen: “SOS, Mayday, Mayday, Mayday, Radio Delmare… van het schip Aegir… is losgeslagen van zijn ankers. Wij stevenen met grote snelheid af op de Zeeuwse rotsen. Redt ons… Waarschuwt u alstublieft de kustwacht. Dit is een SOS van Radio Delmare. Wij zijn losgeslagen. Wij verkeren in levensgevaar en slaan met grote kracht op de klippen. De toestand is levensgevaarlijk.”

De noodsignalen van de Aegir werden door een zendamateur op de 27 MC-band opgevangen waarna hij de reddingsdiensten waarschuwde. De Smitbank en de Zeeleeuw van Smit Internationale waren snel ter plaatse. “Het was voor ons een klus als alle andere. Alleen konden we moeilijk langs de kust langszij komen. En de ankerkettingen van de Aegir, die onder het schip vastzaten, vormden een beletsel om het schip snel op sleeptouw te nemen. In het begin waren we ook bang dat het zendschip de pier van de Nieuwe Waterweg zou rammen”. Aldus de maatschappij. Toen de zendpiraat afmeerde in de haven van Maassluis konden de gedesillusioneerde radiofanaten overstappen in een politieboot.


Geen onbekende

In de haven was ook de Hagenaar Gerard van Dam aanwezig, de man achter Radio Delmare. Hij is degene die het schip voor de Zeeuwse kust bracht. Wat betreft piraterij is Gerard van Dam geen onbekende. In het verleden bracht hij ook Radio Mi Amigo, Caroline en Atlantis naar zee. Direct toen bekend werd dat de Aegir was losgeslagen zei de Hagenaar men het schip beter maar ‘kon laten lopen’. De bergingskosten die hij schatte op 27.000 gulden zouden te hoog zijn. Volgens hem is de Aegir op drift geraakt omdat de ankers te licht waren en er te weinig mensen aan boord waren. Hij is ervan overtuigd zo snel mogelijk opnieuw te kunnen starten met radio-uitzendingen vanuit zee. “In de hele wereld zijn schepen te koop… dus wie zich aanmeldt’, aldus Gerard van Dam, die verwacht in het voorjaar van 1979 weer te kunnen starten met radio-uitzendingen vanuit zee.

Misdadig

Officier van justitie, mr. Pieters, heeft zich inmiddels minder vleiend uitgelaten over de activiteiten van Van Dam. “Ik vind het jammer dat we de exploitanten niet te pakken kunnen krijgen. Het gaat altijd om jongens van 18 of 19 jaar die zonder enige nautische kennis op zo’n boot zitten. Dat is geen avontuur meer… dat is misdadig”, aldus de officier.

Heynen

Het is Radio Delmare de afgelopen maanden zeker niet voor de wind gegaan. Eind juni greep de opsporingsdienst van de PTT al in door vier zenders in beslag te nemen die Gerard van Dam de Scheveningse haven probeerde uit te smokkelen. Enkele weken later werd door de politie in diezelfde havenplaats de Mathilde Simon die de Aegir van rantsoen had voorzien, in beslag genomen.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx