fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

1978: Stan Haag stapt uit de piraterij 

Stan Haag stapt uit de piraterij 

Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit Solidariteit met de jongens aan boord’ 

BUSSUM– Stan Haag heeft de radiopiraterij definitief de rug toegekeerd. Tien jaar lang heeft hij – eerst bij Radio Veronica en de laatste drie jaar bij Mi Amigo – gewerkt voor de zeezenders. Nu probeert weer aan de slag te komen in de ettelijke radio-en televisiewereld. 

Stan Haag: “Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit solidariteit met de jongens aan boord. Toen Marc Jacobs en Frank van der Mast vertrokken, wilde ik ook niet langer meer voor Mi Amigo werken. Het was voor die jongens aan boord trouwens ook geen doen. Er waren geen reddingsvesten, geen reddingsbootjes, er was regelmatig geen water, de bevoorrading met voedsel was slecht. Het zendvermogen waarmee ze moesten werken leek nergens op. Nee, ik heb me op een moment echt afgevraagd: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?” 

Knoop doorgehakt 

Daarbij kwam dat Stan Haag toch al geruime tijd met plannen rondliep om weer naar Nederland terug te keren. Zijn vrouw Michelle (foto) en hij werkten weliswaar in het Spaanse Playa de Aro, maar hun zoontje zat in Nederland op school.

Stan Haag: “Dat kind heeft zijn vader en moeder nodig en toen Mi Amigo zo snel duikelde en ik er echt niet meer achter kon staan, hebben we de knoop doorgehakt.” Toch wil misschien dit bittere afscheid van het piratendom helemaal niet zeggen dat Stan Haag, die inmiddels 56 jaar is, omziet in wrok naar de tijd dat hij voor de zeezenders werkte.

Hij vertelt: “Vooral mijn tijd bij Veronica was heerlijk. Echt één van de fijnste periodes uit mijn leven. Alles kon daar in die tijd. Er werd gewoon lekker gewerkt. Als je een idee had, dan hoefde daar eerst niet uitgebreid over vergaderd te worden. Dan begon je gewoon en je werkte het uit. Het tempo lag hoog, je werkte direct en je was iedere dag op de zender.”

Het tweede plan

“Bij Mi Amigo was dat in het begin ook wel het geval. Maar het radiomaken in de vorm zoals dat de laatste tijd moest, ging me de keel uithangen. Je zat drie uur per dag voor de microfoon en je maakte toch dingen voor het tweede plan. Kijk, van Veronica naar Mi Amigo gaan was voor mij op den duur net zoiets als als wanneer een speler van Ajax voor Jubbega zou moeten uitkomen. Waarom ik het dan toch drie jaar heb volgehouden? Ach ik denk dat dat te maken heeft met het heilige moeten.’ 

Stan Haag hoopt in Nederland weer snel aan de slag te kunnen allereerst zal hij zijn oude ‘stiel’ weer oppakken en liedjes gaan schrijven. Want Stan Haag is is van oorsprong tekstdichter. Ongeveer drieduizend teksten heeft hij gemaakt en een aantal daarvan werd in het verleden een hit. Een paar namen? ‘Ik sta op wacht’ en ‘Wij zwaaien af’ van Joop de Knegt, ‘Soerabaja’ van Anneke Grönloh, ‘Een kind zonder moeder’ van Mieke en ‘Josefien’ van Connie Vandenbos. 

Toezegging 

“Ik ga me nu eerst weer op liedjes toeleggen”, verduidelijkt Stan Haag. Natuurlijk zal ik het niet meer doen zoals vroeger, want ik zal mijn stijl een beetje moeten aanpassen aan de tegenwoordige tijd. En verder ben ik nog met een paar dingen bezig. Kijk als Veronica C-omroep wordt dan kan ik daar ook direct beginnen. Dat is een toezegging. Maar het wachten is nu op het feit of die C-status er komt.”

“Over wát ik bij Veronica zal doen wil ik eigenlijk nog niet veel zeggen. Het zal gedeeltelijk radiowerk zijn en gedeeltelijk productiewerk. En ik denk dat ik me dan zal gaan toeleggen op de sport. Misschien dat er ook nog televisie bijkomt.”


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het Avondblad van 31 januari (audio)

° Er was vandaag ook een Ochtendblad. Het 'verraad' van Wim Oosterlinck Personen waarmee u Lees verder

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport Lees verder

Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)

Het is nog niet eens zo héél lang geleden dat het letterwoord 'DAB' spottend werd Lees verder

Dick is (nog steeds) radio-actief – 20 (audio)

In 1948 begon Radio Luxembourg al op zondagavond met de ‘Top Twenty’. De Engelstalige uitzendingen Lees verder

Hogescholen krijgen radio-uren bij MNM

Voor het zesde jaar op rij slaan MNM en zes Vlaamse hogescholen de handen in Lees verder

Het Ochtendblad van 31 januari (video)

Grote Peter in kort item bij één Het dagelijkse één-programma ‘Iedereen Beroemd’ (na Het Journaal Lees verder

Duitsland: vernieuwing bij de RBB

Een groot land, met veel inwoners en een gezonde mediawetgeving, voorziet onder andere in regionale Lees verder

Het Avondblad van 30 januari (video)

Na het feest, nu de centen Ongeveer een maand na ‘De Warmste Week’ krijgen de Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1979: Radio Delmare terug (en in de problemen)

Offshore radio in ‘De Pré Historie’ op tv (video)

1974: Vlaanderen heeft nieuwe zeezender (audio)

1978: ‘Nieuwe’ Mi Amigo Top 50 van 24 december

Radio Mi Amigo: kerst, kalkoen & kaastaart (audio)

Monique: laatste dame met zeezenderbenen

Sluiten