fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

1978: Piraat uit liefde

Deel of print dit artikel

Donderdag 3 Augustus 1978

Piraat uit liefde
Fanatieke hobbyisten maken schip zendklaar

Door Henk Langerak

DEN HAAG – Door idealisme gedreven werken ongeveer tien mensen aan de nieuwe radiopiraat op de Noordzee. Zij krijgen er op dit moment nog geen enkele vergoeding voor, stoppen er het merendeel van hun normale inkomsten in en hebben gedurende anderhalf jaar elk vrij uurtje aan het optuigen van het schip besteed. 

“Noem het maar gerust fanatiek hobbyisme om er uiteindelijk voor een aantal mensen een boterham uit te krijgen. Mensen die vrije radio willen maken, hoeven er geen tonnen aan te verdienen. De mensen die er tonnen aan over willen houden heten Joost den Draaijer”, zegt Hagenaar Gerard van Dam.

Initiatief

Het initiatief komt uit de landpiratenzender World Music Radio die in Alkmaar, Hilversum en Den Haag op de FM band opereerde. Toen Gerard van Dam voor 30.000 gulden de in 1930 gebouwde kusvaarder Aegir kon kopen ging het grote avontuur leven. Van Dam werkte eerder bij Radio Noordzee. Daarna kocht hij vijf jaar geleden op een veiling het Caroline-schip Mi Amigo terug en kon het met een list weer op zee brengen.

Later bracht hij voor de Belg Adriaan van Landschoot de Condor naar buiten waarop de piraat Atlantis zich vestigde. De Aegir werd in de haven van Scheveningen als zendschip ingericht. Vlak voordat het zou uitvaren legde de opsporingsdienst van de PTT beslag op de apparatuur. Er werd een vrachtwagenlading aan spullen van het schip gehaald.

Gebluft

Jan de Kat: “We hebben gebluft en we hebben verloren. Het was een gok, een domme gok”.

Gerard van Dam: “Soms is het goed bivakkeren in het hol van de leeuw. En dat blijkt ook wel omdat het bijna lukte. We zijn op het laatste moment verraden, want de controle lijkt normaal nergens op. We zijn nu toch ook weer buitengaats, via Dordrecht. En voordat we gepakt werden zijn we twee keer, met een aantal sponsors die bewijzen wilden hebben, uitgevaren. Het was dat zij op dat moment geen geld bij zich hadden anders lagen we nu al te zenden”.

Sinds de ontmanteling door de PTT zijn de mensen achter de nieuwe piraat blijven doorwerken. Er zou voor 150.000 gulden aan eigen middelen zijn ingestoken. Nieuwe zenders werden in een militaire dump in Engeland gekocht. Ze zijn in Duitsland gebruikt door het Amerikaanse leger. “Het is een familiezaak geworden. Zwagers, ooms, neven, kennissen en vrienden werken allemaal mee omdat ze geloven in vrije radio”, 
zegt Van Dam.

Zodra de eerste geluiden van boord komen zal hij zich in het Spaanse Marbella vestigen, zodat hij ongrijpbaar is voor de Nederlandse justitie. De programma’s zullen voor tachtig tot negentig procent aan boord van het schip worden gemaakt. De rest wordt in Spanje op de band gezet. Het schip zou een jaar zonder bevoorrading kunnen. De zender gebruikt weinig energie en wat de voedselvoorziening betreft is er voor zes maanden blikgroenten en voor twee maanden diepvries aan boord.

° Foto bovenaan: Aegir aan de kade in 1977 (credits: Leendert Vingerling en Jan Kat)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Meer in Offshore
01/08/1978: Uit dagblad ‘Trouw’
31/07/1978: Uit het Friesch Dagblad
Tiende unieke miniatuur van Radioships.com
1977: Radio Mi-Amigo naar 212 meter
Flashback Joop Verhoof: 1946-2002 (audio)
1979: Hoe Mi Amigo terug kwam!
Sluiten