RadioVisie

  • .
    .

1978: ‘Nieuwe’ Mi Amigo Top 50 van 24 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op zaterdag 29 december 2018 presenteert Ferry Eden (foto bovenaan) via foutemuziekradio.nl de ‘Belgische Nationale Hitparade’ van veertig jaar geleden. Deze lijst was op 7 oktober 1978 de voortzetting van de ‘Mi Amigo Top 50’, maar werd slechts tweemaal uitgezonden vanaf de MV Mi Amigo. Op 20 oktober had de laatste MAN-generator het begeven en viel alles stil. De voorbereidingen in Griekenland aan het nieuwe zendschip MS Magdalena, hadden helaas een grote vertraging opgelopen.

Ondertussen raakte Sylvain Tack op zijn Spaanse adres in ballingschap vleugellam. De Minister van Cultuur van Spanje deelde hem schriftelijk mee, dat medewerking aan Radio Mi Amigo of enig andere zeezender niet langer was toegestaan. Spanje – in het tijdperk na Generaal Franco – zocht immers aansluiting bij de EU. In dat verband kon het land niet anders dan zich schikken naar een toekomstige ondertekening van het Europese anti zeezender verdrag van Straatsburg.

Nu Mi Amigo niets meer betaalde had Ronan O’Rahilly een zendschip dat niet uitzond en geld had hij niet. Met het voorschot van Willem van Kooten had hij in oktober zijn schulden afbetaald maar Radio Hollandia was er niet gekomen. In een telefoongesprek met Ferry Eden, stelde Ronan begin december voor om oude Mi Amigo adverteerders te interesseren om geld te steken in het schip en een Nederlandse service van Caroline te beginnen. Dat zag Ferry niet zitten; het twee uur lange collect-call gesprek (GB-NL) was overigens wel voor zijn rekening.

Epivan vertrekt naar buitenhaven om ‘proef’ te draaien – (c) Leendert Vingerling en Jan Kat

Spoedig kwam er een andere oplossing via Radio Delmare. Na het verlies van hun zendschip Aegir op 11 september 1978 hadden ze in november een nieuw schip  gekocht en aan de Epivan (foto) werd volop gewerkt. Organisatoren Gerard van Dam en Fred Bolland spraken met Ronan af dat ze een nieuwe generator én dieselolie naar de MV Mi Amigo zouden brengen. Tot hun eigen schip gereed was, zou Delmare dan gedurende een paar maanden vanaf het Caroline-schip gaan uitzenden.

Sylvain Tack, nog steeds voor de helft eigenaar dreigde – net als een paar maanden voordien met Hollandia – de oude schuit binnen te laten slepen als Delmare vanaf de MV Mi Amigo in de lucht zou komen. Met een gehuurde generator verliet de Epivan op 19 december 1978 overhaast de haven, vanwege een naderende politie-inval. Gelegenheid om ook nog de dieselolie in te slaan was er niet. Delmare leverde dus alleen de generator en het overzetten zorgde ook nog eens voor behoorlijke schade aan het oude zendschip.

Ronan was daar behoorlijk boos over en stelde dat de overeenkomst verviel omdat er geen dieselolie was geleverd. Van Delmare-uitzendingen was geen sprake meer. De Epivan was voor de Scheveningse kust voor anker gegaan. Het werd op… 1979 geënterd door de Nederlandse overheid en in beslag genomen. Fred Bolland, niet langer betrokken bij Delmare, betaalde de achtergebleven generator op de MV Mi Amigo. Hij had toen al met Ronan geregeld, dat hij een Nederlandse Radio Caroline zou gaan opzetten. Het station  keerde met Pasen 1979, vijftien jaar na de start, terug in de ether.

Mi Amigo zweeg vooralsnog totdat eind juni 1979 de MS Magdalena voor de Belgische kust verscheen. Kort nadien werd ook de presentatie van de ‘Belgische Nationale Hitparade’ voortgezet. De lijst van 24 december 1978 is dus nooit eerder uitgezonden en wordt gepresenteerd in de stijl van Radio Mi Amigo zoals dat najaar 1978 gebruikelijk was.

Een gelegenheid om aanstaande zaterdag 29 december, tussen 12:00 en 15:00 uur een stukje radio- en muziekgeschiedenis te herbeleven via foutemuziekradio.nl.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx