fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

1977: Piratenstation gaat ook ’s avonds uitzenden 

9 Augustus 1977,
Van onze Radio en tv-redactie

Piratenstation gaat ook ’s avonds uitzenden 

MI AMIGO BREIDT UIT

‘We blijven justitie steeds een stap voor’

Rotterdam – Binnen enkele weken gaat het piratenstation Mi Amigo zijn zendtijd uitbreiden. Voor het eerst sinds zijn bestaan zal dan ook ’s avonds worden uitgezonden. Aanvankelijk tot tien uur ’s avonds, tegen het eind van het jaar tot middernacht. De extra zendtijd wordt voor 1000 gulden per half uur (op zaterdag en zondag 3000 gulden) beschikbaar gesteld aan ideële instellingen en groeperingen. Commerciële bedrijven die reclame voor hun produkt willen maken blijven 10 gulden per seconde betalen.

In de avondprogramma’s mag wel voorlichting worden gegeven over het standpunt van een actiegroep, maar er mag geen politiek worden bedreven. Mi Amigo denkt de zendtijd te kunnen verhuren aan bijvoorbeeld mens – en dierlievende organisaties, kerkgenootschappen en instellingen die zich bezighouden met milieubescherming. Officieel is medewerking aan de zeezender verboden, maar volgens Mi Amigo zijn er voldoende mazen in de wet. Zij wijst daarbij op de radiogemeente van de Bloemendaalse predikant Toornvliet die enkele jaren zondagochtends op Mi Amigo te horen is en niet door justitie wordt vervolgd.

Betere ontvangst

De uitbreiding van zendtijd is mogelijk omdat, na een derde golflengtewisseling binnen enkele jaren, de ontvangst in de avonduren duidelijk beter is geworden. Mi Amigo zendt nu uit via 212 meter middengolf, (1412 KHz.) een oude golflengte van de radiozender op het legendarische REM-eiland in de Noordzee. Deze golflengte is ook gekozen om luisteraars te vangen die op zoek zijn naar Radio Luxemburg (208 meter) en de West Duitse Saarwelle (210 meter). Vandaar dat er ook plannen zijn om internationale programma’s te maken in het Engels en in het Frans.

Een ander plan is om voortaan tussen tien en elf uur ’s ochtends een programma vol reisinformatie uit te zenden. In samenwerking met reisbureaus wordt dan aan steeds een ander vakantieland ruime aandacht besteed. De bureaus kunnen daarin reizen verloten en elk land kan tegen betaling zijn eigen specifieke produkten propageren. Dit plan moet begin december zijn gerealiseerd. De Spaanse vakantiegangers kunnen voor die tijd al kennis maken met een andere activiteit van Mi Amigo.

Radio Allicantes

Het piratenstation, dat uitzendt vanaf een schip voor de Engelse Zuidkust en de programma’s voorbereidt in Playa de Aro aan de Spaanse Costa Brava, heeft zendtijd gehuurd op de commerciële zender Radio Allicantes. Discjockey Stan Haag gaat daarop programma’s presenteren. Deze legale radiozender doet dan gedeeltelijk dienst als dekmantel voor Nederlandse en Belgische adverteerders. Zij krijgen een voor justitie controleerbare rekening van Radio Allicantes, maar de reclameboodschap is vervolgens ook via de zeezender te horen.

Mi Amigo ontdekte nog een mogelijkheid voor bedrijven die reclame zendtijd willen. Bij de drive-in-discotheken –mobiele platenspelers compleet met discjockey – waarmee Mi Amigo door Nederland en België trekt kunnen in de zalen en op de campings worden afgedraaid. Ook deze spotjes verdwijnen dan voor de adverteerder op ‘onverklaarbare’wijze naar het zendschip. 

Tot voor kort zond Mi Amigo verzonnen reclameboodschappen uit om voor de grotere adverteerders de indruk te wekken dat zij een populair radiostation was. Op dit moment wordt alle reclame betaald die via Mi Amigo te horen is. Wie niet via de Spaanse zender of via de discotheken adverteert krijgt rekeningen vanuit Liechtenstein of Andorra.

Belangen

‘Zo zijn wij elke keer aan het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Wij moeten inventief zijn om justitie steeds een stap voor te blijven’, zegt een Nederlandse vertegenwoordiger van Mi Amigo. In ons land zijn zeker tien mensen dagelijks bezig met het benaderen van bedrijven. Zij voelen zich niet strafbaar en noemen zich adviseur. ‘En adviezen geven over het wel of niet adverteren mag volgens ons. De contracten sluiten wij niet af. Dat gebeurt in Spanje. De belangen zijn wederzijds zo groot dat men daar wel een reis voor over heeft’, aldus de zegsman.

De Nederlandse adviseurs hanteren een rapport van het bureau voor marktonderzoek Ogilvy waaruit blijkt dat Mi Amigo 2 miljoen Nederlandse luisteraars heeft. Ongeveer 300.000 luisteraars hebben de radio langer dan twee uur per dag op Mi Amigo afgestemd. Van de 1.9 miljoen Nederlandse tieners luisteren er 900.000 weleens naar deze piratenzender.

Stickeractie

Om die luisterdichtheid nog verder op te voeren is er een stickeractie in voorbereiding en wil Mi Amigo, in samenwerking met een fabrikant, radio-antennes op de markt brengen waarmee een betere ontvangst van de middengolf wordt gegarandeerd. Na enkele interne strubbelingen is er een reorganisatie geweest bij het radiostation. De Belg Sylvain Tack voert de directie en het managment. Stan Haag is programmaleider voor de programma’s die in de Spaanse studio door hem zelf, zijn vrouw Michelle en Haike Dubois worden gemaakt.

Marc Jacobs is programmaleider aan boord van het schip waarop Hugo Meulenhoff, Frank van der Mast en Herman de Graaf elkaar aflossen. Zij zullen heel geleidelijk het beeld van Mi Amigo ombuigen van een popstation naar een zender met een programma voor een breed publiek.

° Foto bovenaan: Hugo Meulenhof, Frank van der Mast, François Lhotte (credits: Offshore Radio Archive)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Vlaamse Radio 2 zet er tijdens de laatste dagen van het jaar duizend op
De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40
De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1979: Mi Amigo hoopt op een lange toekomst

1979: Diskjockeys grijpen de macht op radiopiraat

1975: Groeten uit Playa de Aro

1978: Piraat uit liefde

01/08/1978: Uit dagblad ‘Trouw’

31/07/1978: Uit het Friesch Dagblad

Sluiten