1977: Piratenstation gaat ook ’s avonds uitzenden  ‘We blijven justitie steeds
 een stap voor’

9 Augustus 1977,
Van onze Radio en tv-redactie

Piratenstation gaat ook ’s avonds uitzenden 

MI AMIGO BREIDT UIT

‘We blijven justitie steeds een stap voor’

Rotterdam – Binnen enkele weken gaat het piratenstation Mi Amigo zijn zendtijd uitbreiden. Voor het eerst sinds zijn bestaan zal dan ook ’s avonds worden uitgezonden. Aanvankelijk tot tien uur ’s avonds, tegen het eind van het jaar tot middernacht. De extra zendtijd wordt voor 1000 gulden per half uur (op zaterdag en zondag 3000 gulden) beschikbaar gesteld aan ideële instellingen en groeperingen. Commerciële bedrijven die reclame voor hun produkt willen maken blijven 10 gulden per seconde betalen.

In de avondprogramma’s mag wel voorlichting worden gegeven over het standpunt van een actiegroep, maar er mag geen politiek worden bedreven. Mi Amigo denkt de zendtijd te kunnen verhuren aan bijvoorbeeld mens – en dierlievende organisaties, kerkgenootschappen en instellingen die zich bezighouden met milieubescherming. Officieel is medewerking aan de zeezender verboden, maar volgens Mi Amigo zijn er voldoende mazen in de wet. Zij wijst daarbij op de radiogemeente van de Bloemendaalse predikant Toornvliet die enkele jaren zondagochtends op Mi Amigo te horen is en niet door justitie wordt vervolgd.


Lees verder onder de advertentie


Betere ontvangst

De uitbreiding van zendtijd is mogelijk omdat, na een derde golflengtewisseling binnen enkele jaren, de ontvangst in de avonduren duidelijk beter is geworden. Mi Amigo zendt nu uit via 212 meter middengolf, (1412 KHz.) een oude golflengte van de radiozender op het legendarische REM-eiland in de Noordzee. Deze golflengte is ook gekozen om luisteraars te vangen die op zoek zijn naar Radio Luxemburg (208 meter) en de West Duitse Saarwelle (210 meter). Vandaar dat er ook plannen zijn om internationale programma’s te maken in het Engels en in het Frans.

Een ander plan is om voortaan tussen tien en elf uur ’s ochtends een programma vol reisinformatie uit te zenden. In samenwerking met reisbureaus wordt dan aan steeds een ander vakantieland ruime aandacht besteed. De bureaus kunnen daarin reizen verloten en elk land kan tegen betaling zijn eigen specifieke produkten propageren. Dit plan moet begin december zijn gerealiseerd. De Spaanse vakantiegangers kunnen voor die tijd al kennis maken met een andere activiteit van Mi Amigo.

Radio Allicantes

Het piratenstation, dat uitzendt vanaf een schip voor de Engelse Zuidkust en de programma’s voorbereidt in Playa de Aro aan de Spaanse Costa Brava, heeft zendtijd gehuurd op de commerciële zender Radio Allicantes. Discjockey Stan Haag gaat daarop programma’s presenteren. Deze legale radiozender doet dan gedeeltelijk dienst als dekmantel voor Nederlandse en Belgische adverteerders. Zij krijgen een voor justitie controleerbare rekening van Radio Allicantes, maar de reclameboodschap is vervolgens ook via de zeezender te horen.

Mi Amigo ontdekte nog een mogelijkheid voor bedrijven die reclame zendtijd willen. Bij de drive-in-discotheken –mobiele platenspelers compleet met discjockey – waarmee Mi Amigo door Nederland en België trekt kunnen in de zalen en op de campings worden afgedraaid. Ook deze spotjes verdwijnen dan voor de adverteerder op ‘onverklaarbare’wijze naar het zendschip. 

Tot voor kort zond Mi Amigo verzonnen reclameboodschappen uit om voor de grotere adverteerders de indruk te wekken dat zij een populair radiostation was. Op dit moment wordt alle reclame betaald die via Mi Amigo te horen is. Wie niet via de Spaanse zender of via de discotheken adverteert krijgt rekeningen vanuit Liechtenstein of Andorra.Belangen

‘Zo zijn wij elke keer aan het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Wij moeten inventief zijn om justitie steeds een stap voor te blijven’, zegt een Nederlandse vertegenwoordiger van Mi Amigo. In ons land zijn zeker tien mensen dagelijks bezig met het benaderen van bedrijven. Zij voelen zich niet strafbaar en noemen zich adviseur. ‘En adviezen geven over het wel of niet adverteren mag volgens ons. De contracten sluiten wij niet af. Dat gebeurt in Spanje. De belangen zijn wederzijds zo groot dat men daar wel een reis voor over heeft’, aldus de zegsman.

De Nederlandse adviseurs hanteren een rapport van het bureau voor marktonderzoek Ogilvy waaruit blijkt dat Mi Amigo 2 miljoen Nederlandse luisteraars heeft. Ongeveer 300.000 luisteraars hebben de radio langer dan twee uur per dag op Mi Amigo afgestemd. Van de 1.9 miljoen Nederlandse tieners luisteren er 900.000 weleens naar deze piratenzender.

Stickeractie

Om die luisterdichtheid nog verder op te voeren is er een stickeractie in voorbereiding en wil Mi Amigo, in samenwerking met een fabrikant, radio-antennes op de markt brengen waarmee een betere ontvangst van de middengolf wordt gegarandeerd. Na enkele interne strubbelingen is er een reorganisatie geweest bij het radiostation. De Belg Sylvain Tack voert de directie en het managment. Stan Haag is programmaleider voor de programma’s die in de Spaanse studio door hem zelf, zijn vrouw Michelle en Haike Dubois worden gemaakt.

Marc Jacobs is programmaleider aan boord van het schip waarop Hugo Meulenhoff, Frank van der Mast en Herman de Graaf elkaar aflossen. Zij zullen heel geleidelijk het beeld van Mi Amigo ombuigen van een popstation naar een zender met een programma voor een breed publiek.

° Foto bovenaan: Hugo Meulenhof, Frank van der Mast, François Lhotte (credits: Offshore Radio Archive)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1978: Sylvain Tack maakt schoon schip Stan en Michelle Haag zijn als luizen in een pels Augustus 1978  Sylvain Tack maakt schoon schip “Ik ben de lastercampagne tegen de Mi Amigo-mensen en tegen mezelf hartsgrondig beu. Ik had mij voorgenomen nooit luch...
1979: Mi Amigo hoopt op een lange toekomst Radio Mi Amigo kan concurrent worden van Hilver... Radio Mi Amigo hoopt op een lange toekomst Door Willem Watergeus  Wie had dat ooit nog kunnen denken: drie zeezenders op de Noordzee vijf jaar na de invoering van de w...
1979: Diskjockeys grijpen de macht op radiopiraat Medewerkers Radio Del Mare op zoek naar ... 7 Augustus 1979 DJ’s bezetten piratenschip  ROTTERDAM - De disc-jockeys aan boord van het piratenschip Radio Del Mare voor de kust van Zeeland hebben het schip en de...
1975: Groeten uit Playa de Aro Met Peter van Dam gaat het steeds beter 'Het gerecht doet zijn werk maar vindt eigenlijk ook sympathiek wat we doen' Goedluimige, robuuste en geringbaarde deejay Peter van Dam van Radio Mi Amigo is maar pas voo...
1978: Piraat uit liefde Fanatieke hobbyisten maken schip zendklaar Donderdag 3 Augustus 1978 Piraat uit liefde Fanatieke hobbyisten maken schip zendklaar Door Henk Langerak DEN HAAG – Door idealisme gedreven werken ongeveer tien mens...
01/08/1978: Uit dagblad ‘Trouw’ Laatste zeezender door geldgebrek ten onder ° Klik op de krantenscan voor grotere afbeelding.    
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Offshore
1979: Mi Amigo hoopt op een lange toekomst
1979: Diskjockeys grijpen de macht op radiopiraat
1975: Groeten uit Playa de Aro
1978: Piraat uit liefde
01/08/1978: Uit dagblad ‘Trouw’
31/07/1978: Uit het Friesch Dagblad
Sluiten