fbpx

1976: Dagen van Mi Amigo lijken geteld (audio)

 

15 september 1976,

Dagen van Radio Mi Amigo lijken geteld

Amsterdam (door Gerard van Zuuren) – De dagen van Radio Mi Amigo lijken geteld. ‘Met dit schip en deze bemanning komen ze nooit de winter door.’ Dat is de rotsvaste overtuiging van een groepje Nederlandse zeelieden en machinisten, dat tot voor kort aan boord van het zendschip heeft gewerkt.

Volgens het groepje is het schip in zeer slechte staat. Voorts zijn er, volgens deze ex-medewerkers van de etherpiraat, geen echte zeelui en technici meer aan boord. De bemanning bestaat uit een allegaartje. Zo is er een Chinees, een Israëliër, een Amerikaan en een Italiaan aan boord, alsmede drie Nederlanders, van wie twee nieuwslezers en één disc-jockey.


Lees verder onder de advertentie


Gestrand

De laatste is een vrouw, Samantha Dubois, ofwel Ellen Kraal (foto). Zij is de verloofde van Peter Chicago, die jaren geleden discjockey was bij Radio Noordzee. Peter Chicago – zijn echte naam is Peter Murtha – is bij Mi Amigo studiotechnicus. Samantha Dubois verzorgt alleen Engelstalige uitzendingen voor Radio Caroline. Die uitzendingen komen van hetzelfde schip.

Het zendschip, dat bij de monding van de Theems buiten elk territoriaal gebied lag, is dit weekeinde van de ankers geslagen en vier mijl verder op een zandplaat gelopen. Sindsdien zijn de uitzendingen gestopt. Op eigen kracht kan het schip niet loskomen. De scheepsmotoren zijn niet meer te gebruiken.

Het zal dus losgetrokken moeten worden. Maar volgens de rijkspolitie te water in Amsterdam zitten haar Engelse collega’s op het vinkentouw. Het gestrande schip wordt nauwlettend op de radar in de gaten gehouden. Zodra er schepen in de buurt worden gesignaleerd worden ze vanuit de lucht gefotografeerd en zo snel mogelijk aangepakt. Medewerking aan illegale zeezenders is namelijk verboden.

Ankers

Behalve het schip zou ook de zendmast in zeer slechte staat zijn. De mast zou op knappen staan. De tuien, die mast in balans moeten houden, zouden verrot zijn. De ex-medewerkers: ‘Er moeten nieuwe ankers komen. De huidige zijn niet zwaar genoeg. Als de schuit nu al los slaat bij windkracht 6 tot 7, wat moet dat dan straks worden bij de herfststormen?”

“Er is trouwens niemand meer aan boord die een anker kan bevestigen of een ankerketting kan lassen. Ook breuken in de tuien konden we zelf repareren. Die dingen roesten enorm door de inwerking van het weer en het zoute water. Ze zitten niet, zoals het hoort, in het vet en de olie. De zendertop staat momenteel vreselijk te zwiepen. De tuien moeten normaal gesproken om de anderhalf jaar worden vervangen. Dat had in februari al moeten gebeuren. Het is er niet van gekomen. Ze zijn zelfs nooit aan boord gebracht.”Volgens hen komt dat allemaal doordat er bij hen zelf, maar ook bij mogelijk geïnteresseerden, flink de schrik in zit, nu gebleken is dat het justitie menens is met het aanpakken van zendpiraten. Zij menen ook dat Sylvain Tack, de Belgische eigenaar van Mi Amigo, in het Spaanse Playa de Aro op een elegante gelegenheid wacht zich terug te trekken. “Een stranding of iets dergelijks zal hem best uitkomen. Hij stopt dan met zijn Mi Amigo zonder dat hij naar zijn gevoel werkelijk prestigeverlies lijdt”, vertolkt één van hen.

Straffen

De Amsterdamse kantonrechter, mr. J.A. van Waarden, veroordeelde gisteren zeven, op één uitzondering na, ex-medewerkers van Radio Mi Amigo. De straffen varieerden van twee weken gevangenis voorwaardelijk, met een boete van 500 gulden, tot zes weken voorwaardelijk, met een boete van 4500 gulden.

Hoogste straf was voor de Haagse stuurman Donald van B. (27), die een tijd lang kapitein aan boord van het zendschip was.De officier van justitie, mr. J. Pieters (foto) zag in hem ‘één van de grote regelaars, een contactman’. Donald zou verschillende keren mensen en voorraden vanuit het Franse Boulonge sur Mer aan boord van de Mi Amigo hebben gebracht. Ook zou hij medewerkers hebben uitbetaald.

De andere veroordeelden waren aan boord als kok, machinist, matroos of nieuwslezer. In zijn requisitoir zei de officier van justitie: “Om het geheel ziet men een aureool van spanning en avontuur.”

“Maar het gaat gewoon om een ordinaire, tot systeem geworden wijze van wetsontduiking. Zuiver uit financieel gewin worden hier doelbewust overtredingen gemaakt. Ik vind het trouwens vrij goedkoop dat de exploitanten in het zonnige zuiden de vrolijke etherpiraat uithangen, terwijl ze de gewone jongens, inwoners van landen die bij het verdrag van Straatsburg zijn aangesloten, het vuile werk laten doen.” 

Zijn eisen weken maar weinig af van de vonnissen.

° Samantha Dubois bij Radio Caroline


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1976: Michelle verlaat Mi Amigo (audio) Michelle verlaat Mi Amigo Oorzaak verschil van mening met directeur 14 september 1976 Van onze Radio en tv-redactie Rotterdam – Michelle, de enige vrouwelijk discjocke...
Radio Veronica: ‘verloren’ tune boven water (audio) Met een gemiddelde van tweehonderd nieuwe aanvullingen per jaar wordt de in 1994 opgestarte zeezenderdiscografie van Soundscapes vergroot. Henk Verhaag, Martin van der Ven en Hans ...
‘Joepie Top 50’ van 19 januari 1975 Zaterdag aanstaande 2 februari is via foutemuziekradio.nl de 'Joepie Top 50' van 19 januari 1975 te beluisteren, gepresenteerd door Ferry Eden. De originele lijst was, eveneens tus...
MV Mi Amigo zinkende, crew van boord (audio) Het is vrijdagmiddag 19 januari 1979 als de kustwacht van de Engelse kustplaats Harwich noodsignalen ontvangt van de MV Mi Amigo dat zich in de monding van de Theems bevindt. Het z...
1978: Stan Haag stapt uit de piraterij  Stan Haag stapt uit de piraterij  ‘Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit Solidariteit met de jongens aan boord’  BUSSUM- Stan Haag heeft de radiopiraterij definitief de...
1979: Radio Delmare terug (en in de problemen) Zaterdag 6 Januari 1979 Piraten net uit zee gered, nemen de benen Van één onzer verslaggeefsters Hoek van Holland – Twee medewerkers van het zendschip Radio Del Mare (de Schev...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1976: Michelle verlaat Mi Amigo (audio)
1978: Storm dreef Aegir naar het strand
1978: De stranding van de Aegir
1978: Sekte wil Mi Amigo kopen
1979: Onderzoeksrechter op Mi Amigo-fuif
Seniorenfile richting Hoek van Hollland? (video)
Sluiten