RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

1976: Dagen van Mi Amigo lijken geteld (audio)

 

15 september 1976,

Dagen van Radio Mi Amigo lijken geteld

Amsterdam (door Gerard van Zuuren) – De dagen van Radio Mi Amigo lijken geteld. ‘Met dit schip en deze bemanning komen ze nooit de winter door.’ Dat is de rotsvaste overtuiging van een groepje Nederlandse zeelieden en machinisten, dat tot voor kort aan boord van het zendschip heeft gewerkt.

Volgens het groepje is het schip in zeer slechte staat. Voorts zijn er, volgens deze ex-medewerkers van de etherpiraat, geen echte zeelui en technici meer aan boord. De bemanning bestaat uit een allegaartje. Zo is er een Chinees, een Israëliër, een Amerikaan en een Italiaan aan boord, alsmede drie Nederlanders, van wie twee nieuwslezers en één disc-jockey.

Gestrand

De laatste is een vrouw, Samantha Dubois, ofwel Ellen Kraal (foto). Zij is de verloofde van Peter Chicago, die jaren geleden discjockey was bij Radio Noordzee. Peter Chicago – zijn echte naam is Peter Murtha – is bij Mi Amigo studiotechnicus. Samantha Dubois verzorgt alleen Engelstalige uitzendingen voor Radio Caroline. Die uitzendingen komen van hetzelfde schip.

Het zendschip, dat bij de monding van de Theems buiten elk territoriaal gebied lag, is dit weekeinde van de ankers geslagen en vier mijl verder op een zandplaat gelopen. Sindsdien zijn de uitzendingen gestopt. Op eigen kracht kan het schip niet loskomen. De scheepsmotoren zijn niet meer te gebruiken.

Het zal dus losgetrokken moeten worden. Maar volgens de rijkspolitie te water in Amsterdam zitten haar Engelse collega’s op het vinkentouw. Het gestrande schip wordt nauwlettend op de radar in de gaten gehouden. Zodra er schepen in de buurt worden gesignaleerd worden ze vanuit de lucht gefotografeerd en zo snel mogelijk aangepakt. Medewerking aan illegale zeezenders is namelijk verboden.

Ankers

Behalve het schip zou ook de zendmast in zeer slechte staat zijn. De mast zou op knappen staan. De tuien, die mast in balans moeten houden, zouden verrot zijn. De ex-medewerkers: ‘Er moeten nieuwe ankers komen. De huidige zijn niet zwaar genoeg. Als de schuit nu al los slaat bij windkracht 6 tot 7, wat moet dat dan straks worden bij de herfststormen?”

“Er is trouwens niemand meer aan boord die een anker kan bevestigen of een ankerketting kan lassen. Ook breuken in de tuien konden we zelf repareren. Die dingen roesten enorm door de inwerking van het weer en het zoute water. Ze zitten niet, zoals het hoort, in het vet en de olie. De zendertop staat momenteel vreselijk te zwiepen. De tuien moeten normaal gesproken om de anderhalf jaar worden vervangen. Dat had in februari al moeten gebeuren. Het is er niet van gekomen. Ze zijn zelfs nooit aan boord gebracht.”

Volgens hen komt dat allemaal doordat er bij hen zelf, maar ook bij mogelijk geïnteresseerden, flink de schrik in zit, nu gebleken is dat het justitie menens is met het aanpakken van zendpiraten. Zij menen ook dat Sylvain Tack, de Belgische eigenaar van Mi Amigo, in het Spaanse Playa de Aro op een elegante gelegenheid wacht zich terug te trekken. “Een stranding of iets dergelijks zal hem best uitkomen. Hij stopt dan met zijn Mi Amigo zonder dat hij naar zijn gevoel werkelijk prestigeverlies lijdt”, vertolkt één van hen.

Straffen

De Amsterdamse kantonrechter, mr. J.A. van Waarden, veroordeelde gisteren zeven, op één uitzondering na, ex-medewerkers van Radio Mi Amigo. De straffen varieerden van twee weken gevangenis voorwaardelijk, met een boete van 500 gulden, tot zes weken voorwaardelijk, met een boete van 4500 gulden.

Hoogste straf was voor de Haagse stuurman Donald van B. (27), die een tijd lang kapitein aan boord van het zendschip was.De officier van justitie, mr. J. Pieters (foto) zag in hem ‘één van de grote regelaars, een contactman’. Donald zou verschillende keren mensen en voorraden vanuit het Franse Boulonge sur Mer aan boord van de Mi Amigo hebben gebracht. Ook zou hij medewerkers hebben uitbetaald.

De andere veroordeelden waren aan boord als kok, machinist, matroos of nieuwslezer. In zijn requisitoir zei de officier van justitie: “Om het geheel ziet men een aureool van spanning en avontuur.”

“Maar het gaat gewoon om een ordinaire, tot systeem geworden wijze van wetsontduiking. Zuiver uit financieel gewin worden hier doelbewust overtredingen gemaakt. Ik vind het trouwens vrij goedkoop dat de exploitanten in het zonnige zuiden de vrolijke etherpiraat uithangen, terwijl ze de gewone jongens, inwoners van landen die bij het verdrag van Straatsburg zijn aangesloten, het vuile werk laten doen.” 

Zijn eisen weken maar weinig af van de vonnissen.

° Samantha Dubois bij Radio CarolineJe zou ook interesse kunnen hebben in...

En daar is… ‘Mi Amigo Radio, de échte’ 

Gisteren, zondag 24 oktober om 16:00 uur kwam ‘Mi Amigo Radio, de échte’ online. Het Lees verder

43 jaar geleden verdween Radio Mi Amigo (audio)

Vrijdag 20 oktober 1978 kondigde zich op de MV Mi Amigo aanvankelijk als een rustige Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

De muziek stierf twee keer! (update)

‘The day the music died’. Wikipedia stuurt je naar 3 februari, 1959. Waarbij wordt verwezen Lees verder

The Picknicks belandden uitgerekend onder de stoelpoot van Caroline

Van alle plagen die de Mi Amigo boord-deejays konden achtervolgen, was een wespenplaag in de Lees verder

De start van Radio Mi Amigo ‘gered’

Douwe Dijkstra blijft zich inspannen voor het veilig stellen van de historie van de zeezender Lees verder

Offshore Days 2021: de week die te vlug ging

Radio Mi Amigo Internationaal vanop de Zeedijk in Zeebrugge De tijd vliegt en zo zijn Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x