Het einde van de maand oktober zit vast aan enkele onwrikbare gewoontes. Grote delen van Europa gaan morrelen aan hun klokken, in de Verenigde Staten wordt meestal terug gedacht aan het hoorspel ‘The War of the Worlds’ van Orson Welles (naar het boek van H.G. Wells) dat in 1938 zorgde voor een ongekende massa-paniek onder de luisteraars. En… er is oud Mi Amigo-dj Ferry Eden die zijn meest recente hitlijsten remake op de mensheid loslaat. Morgen te horen bij FouteMuziekRadio (en volgende week te downloaden via Het Blad).
Dit keer gaat Ferry terug naar 24 november 1974 en buigt hij zich over de Joepie Top 50. Veel voormalige luisteraars van de verdwenen zeezenders Veronica en Noordzee misten op dat moment hun typische geluid vanaf de zee. Dat enkele voormalige medewerkers deejays op de officiële Nederlandse popzender Hilversum III waren te beluisteren, nam dat gevoel niet weg. Een deel van die luisteraars was daarom uitgeweken naar de 259 meter (1187 kHz), naar de enig overgebleven zeezenders Caroline & Mi Amigo.
De eigenaar van Caroline Ronan O’Rahilly, was met mede-eigenaar van het zendschip de MV Mi Amigo, Sylvain Tack, na het van kracht worden van de Nederlandse anti-zeezenderwetgeving gewoon doorgegaan. De Ier en de Belg hadden met die Nederlandse wet zélf immers weinig van doen. Het zendschip voor de Scheveningse kust was eind augustus 1974 wel verplaatst naar de Thamesmonding. Daar verzorgden Caroline-medewerkers live avond- en nachtprogramma’s en ze startten overdag de Mi Amigo-uitzendingen die op tapes, in het geheim, naar het zendschip waren gebracht.
Van Nederland naar Spanje
België kende al sinds eind 1962 een anti-zeezenderwet, reden waarom de Vlaamse zeezenders Radio Atlantis en Mi Amigo aanvankelijk vanuit Nederland opereerden. Toen daar in september 1974 ook een dergelijke wet van kracht werd, maakte dat een eind aan alle legale mogelijkheden. De dagelijkse shows van Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter van Dam, Frans van der Drift, Norbert Patrick Dubateau en Mike Moorkens werden daarom in geheime studio’s in België opgenomen.
Die waren ondergebracht op onbekende adressen in Brugge, Halle, Eregem, Grobbendonk en Opbrakel. Mi Amigo-baas Tack vermoedde dat deze situatie slechts tijdelijk was vol te houden, en hield er rekening mee dat uiteindelijk zou moeten worden uitgeweken naar zijn vakantieverblijf in Spanje. In dat licht startte Tack voorbereidingen om in geval van een vlucht naar het Iberisch schiereiland alvast zijn Suzy-wafelbakkerij, zijn gerenommeerde Start-studio met platenlabels te hebben verkocht.
Met de pers op de huid
In oktober 1974 was er een onaangenaam incident dat vooral de Nederlandse pers haalde. Een filmploeg van de AVRO’s Televizier deed een poging om de geheimen rond Radio Mi Amigo bloot te leggen. Ze waren daartoe naar de wafelbakkerij en woning van Sylvain Tack in Buizingen nabij Halle gereisd. Ze probeerden de man vanuit een geblindeerde bestelwagen te volgen en te filmen en vielen hem telefonisch en lijfelijk lastig.
Die filmploeg ging ver om zijn doel te bereiken en toen ze zonder toestemming op het bedrijfsterrein van de wafelbakkerij gingen filmen en niet wilden opkrassen, werden ze hardhandig van het terrein gejaagd. Alhoewel misschien niet onterecht was dat niet écht verstandig van Sylvain Tack en zijn medewerkers. Het werd publicitair een dingetje met krantenkoppen als ‘Radio Mi Amigo past gangstermethoden toe’ en kreeg door een aangifte van de AVRO ook juridische gevolgen. De uitzending van Avro’s Televizier was op 16 oktober 1974.
° Lees verder in de video
Festivals van hitlijsten
Op donderdag 3 oktober 1974 was de TROS op Hilversum III begonnen met het uitzenden van de Nederlandse Top 40 als voortzetting van de Veronica lijst. Twee dagen later startte dezelfde Top 40 bij Mi Amigo in de presentatie van Frans van der Drift. De Mi Amigo Top 50 met Peter van Dam werd nog steeds op zondag tussen 14:00 en 17:00 uur uitgezonden. De gerecycleerde lijst die morgen op FouteMuziekRadio te horen is, werd origineel uitgezonden op 20 oktober 1974.
Opvallend: er zijn maar twee nieuwe platen en voor een flink deel andere artiesten dan in de zaterdagse Top 40. Verder is er een opvallend grote hoeveelheid reclames in het programma. Een deel, zoals Berdy, Televersum, Goudhaantje, Kwier 2000 en Casanova, was afkomstig van de verdwenen zeezenders. Mogelijk had Mi Amigo de nog geplande airplay betaald overgenomen van Veronica en Noordzee of zelfs een nieuwe opdracht gekregen.
Ook denkbaar is dat Mi Amigo deze reclames gratis uitzond om zo andere (oud-) adverteerders te lokken of om voor justitie onduidelijkheid te creëren welk bedrijf wel en welk niet betaald adverteerde. Deze retro Mi Amigo Top 50 inclusief die reclames is op zaterdag 30 oktober 2021 tussen 12:00 en 15:00 uur te beluisteren via FouteMuziekRadio. (FB)
