RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

1971: muziekradio bereikte 2 op 3 luisteraars (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Al decennia lang worden er met grote regelmaat onderzoeken gedaan naar het luistergedrag van de Nederlanders. Met de vele radiostations die momenteel actief zijn, zijn die onderzoeken totaal anders dan een halve eeuw geleden. Toch is het historisch van belang de resultaten van de toenmalige NOS afdeling Voorlichting, niet links te laten liggen.

Op 24 mei 1971 werd een persbericht door deze dienst uitgestuurd met de mededeling dat de luisterdichtheid van Hilversum 3, dat zogenaamd het popstation van de publieke omroepen was, rond de 10 procent schommelde.

Zo bleek uit het vergelijkende onderzoek dat de gemiddelde luisterdichtheid tussen 07:00 uur en 18:00 uur met 2,5 procent was toegenomen in het eerste kwartaal van 1971. Dit in vergelijking met het laatste kwartaal van 1970. Het cijfer was van 7,3 procent naar 9,8 procent gestegen.

° Lees verder onder de video’s

Het onderzoek was uitgevoerd tussen 7 en 20 maart 1971 in opdracht van de afdeling Studie en Onderzoek van de NOS door Intomart. De stijging van de cijfers werd beschouwd als het meest belangrijke resultaat van het hele onderzoek. In diezelfde periode was de gemiddelde luisterdichtheid van Radio Veronica ook iets toegenomen, van 5,7 tot 6,2 procent. Uiteraard was dit in beide gevallen het gevolg van het tijdelijk verdwijnen van Radio Nordsee International.

Zo was de totale radiobeluistering per dag in percentages van 23,8 naar 27.3 procent gestegen. Zowel Hilversum 3 als Radio Veronica bleven redelijk stabiel. Daar tegenover stond dat zowel Hilversum 1 als Hilversum 2 samen percentages waren verloren. Had men in het tweede kwartaal van 1970 nog een aandeel van 44 procent, in het eerste kwartaal van 1971 werd een drastisch verlies genoteerd. Het gezamenlijke eindresultaat bleef hangen op 34 procent.

Conclusie van het persbericht: er kon een trend kon worden gesignaleerd. De Nederlandse luisteraars zochten nog steeds naar lichte muziek radiostations. Samen lieten ze een luisterdichtheid van 66 procent optekenen.

° Foto bovenaan: Herman Stok in de studio Van Hilversum 3 in 1971 (Jingleweb.nl)

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink Hof
Rink Hof
19 december 2022 - 22:58 22:58

Graag een correctie. Er staat in dit bericht dat het onderzoek werd uitgevoerd tussen 7 en 20 maart 1971. En dat RNI toen uit de lucht was.
Dat laatste is echter niet waar. Radio Noordzee Internationaal begon namelijk op zaterdag 6 maart 1971 met Nederlands gepresenteerde programma’s. Joost den Draaijer en Jan van Veen trapten op zaterdagmorgen af om (als ik me goed herinner) 10 uur. Ferry Maat volgde nog in hetzelfde weekend.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx