Het voorbereiden van een artikel vergt tijd, maar het zijn tevens leuke momenten waarin ik tal van archiefstukken en artikelen opnieuw onder ogen krijg. Zo kwam ik een ingezonden brief tegen van 15 november 1971. Het gaat over de nieuwe elpee van John Lennon. Paul Broers uit Rotterdam reageerde op een eerder verschenen recensie.
Hij schreef onder meer: ‘Zo werd er onder meer opgemerkt dat niet duidelijk was waarover ‘Jealous Guy’ was geschreven. Luister maar eens naar het nummer ‘Mother’ dan wordt het een stuk duidelijker. Verder werd gemeld dat ‘Oh my love’ het enige positieve nummer op de nieuwe lp was. In ‘Imagine’ is John trouwens ook erg positief over zijn politieke opvattingen. Volgens mij is hij een echte P.S.P.’er’., aldus de schrijver.
° Lees verder onder de filmpjes.
Op de achtergrond, tijdens het schrijven dit stukje, draait ‘The Best of Them’, met de zang van Van Morrison. Even kijken in mijn collectie wat er nog meer van ‘Van the Man’ is. Veel, maar is er ook iets bij uit 1971? Jazeker een elpee geproduceerd door Ted Templeman en Van zelf, op Warner Bros. Tempelman had ik in de jaren 60 al hoog zitten met het werk dat hij onder meer met The Association (‘Windy’, ‘Along comes Mary’ en ander prachtige nummers) opnam. Op deze plaat staat de kassarinkelaar ‘Wild Night’, die als single direct aansloeg in Amerika.
De VS was toen al zijn nieuwe thuisland geworden, hij had er een ranch gekocht. Zelf vind ik ‘Old old Woodstock’ het mooiste nummer op de lp, die trouwens op cd versie nu mijn collectie siert. Maar hij was toen ook al in staat muziekfans te laten genieten van Van’s eigen soul middels het nummer ‘You’re my soul’. De titelsong kwam en komt nog steeds erg jazzy over. Het meest tegenvallende nummer, zo kan ik decennia later stellen, is ‘Moonshine Whiskey’. Trek het nog maar eens uit de kast of koop ‘Tupelo Honey’ zelf voor je collectie.
Sant in eigen land
De muziek in Nederland was in 1971 ook best populair door onder andere de reeks ‘Hollands Glorie’. Zo waren er ‘Een karavaan’ (Herman Lippinkhof), ‘Manuela’ (Jacques Herb) en de Kermisklanten met het vervolg ‘Ode aan Manuela’. Uit de stal van Johnny Hoes was er de Zangeres Zonder Naam met ‘Het Soldaatje’, die hiermee liet weten welke vier raadsels ze had onthouden in de kazerne.
° Lees verder onder de filmpjes.
Vader Abraham wist het toen al voor ons allen; ‘Jij en ik blijven bestaan’, terwijl Ellie en Rikkert ons naar de Kauwgomballenboom stuurden. ‘Mira’ werd bezongen door Cock van der Palm en als we niet in de karavaan wilden dan konden we altijd nog ‘In de metro’ met Johnny en Rijk. En zowel Radio Veronica als het toen nieuwe Radio Noordzee Internationaal lieten de luisteraars volop deze Hollandse Glorie genieten.
Een naam die decennia lang met grote regelmaat in de media opdook was die van Joop van den Ende. Maar nog niet in 1971, hoewel hij zeker al actief was. Met ‘Joop van den Ende Theater Produkties’ timmerde hij aan de weg en bracht dat jaar het toneelstuk ‘Twee op de wip’ in de diverse theaters, een stuk geschreven door William Gibson.
Het verschil met de originele uitvoering was dat Joop van mening was dat de uitvoering opgevrolijkt moest worden middels liedjes. Willy van Hemert werd voor de teksten ingehuurd en Ruud Bos zorgde voor de muziek. De vrouwelijke hoofdrol werd gespeeld door de 26-jarige Willeke Alberti. De mannelijke hoofdrol was weggelegd voor Jeroen Krabbé, toen aan net begin van zijn carrière.