RadioVisie

  • .
    .

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een wel heel vreemd incident vond plaats op zondagnacht 7 november 1965 in de cafetaria ‘De Fijnproever’ aan de Bedumerweg in Groningen. Vermoedelijk uit woede over het feit dat er geen geld in de kassa werd gevonden had een inbreker zijn woede gekoeld op een… transistorradio.

Voorbijgangers zagen de volgende morgen dat de ruit in de toegangsdeur kapot was en waarschuwden de politie. Toen agenten arriveerden vonden zij een… slagersmes in de radio. Stond er voor de inbreker een verkeerd radiostation afgesteld? Kan ook…

Even teveel vrije tijd? Schakel dan eens op een willekeurig moment tussen de vele televisiekanalen en geheid ontdek je zenders waar er een kook- of bakprogramma te zien is. Dat was wel anders in het jaar 1965. Niet alleen waren er maar een paar televisiestations te ontvangen, in Nederland waren er maar twee actief. Ook het aantal uitzenduren was marginaal te noemen. 

Een televisiekok was er wel reeds. Dit in de persoon van de uit Purmerend afkomstige Ben Kuyper (foto). Hij was er één keer per maand op de donderdag met ‘Creatief Koken’ dat via omroepvereniging AVRO werd uitgezonden. De cursus bracht hij compleet met fornuis, aanrecht en toebehoren, onder het spiedende oog van een flinke camera. Het programma was volgens de chef het persoonlijk beleven van de kookkunst. Niet moeilijk of hoogdravend. 

Het was enkel de bedoeling om kennis over te dragen zodat het voor iedere huisvrouw mogelijk werd haar eigen specialiteit te ontdekken met gewone doorsnee recepten. Ingrediënten die werden gebruikt waren seizoen gericht en voor iedereen te koop. En of het nu koken, bakken of stoven was, Kuyper wist de boodschap over te brengen. Daar had men in principe geen opleiding via een huishoudschool voor nodig. 

Ben Kuyper was jarenlang als journalist bezig geweest en werd vervolgens leraar Nederlands. Bovenal was ‘koken’ zijn grootste hobby. Het begon allemaal vergelijkbaar met jongeren die sigarenbandjes of suikerzakjes spaarden. Hij begon met het verzamelen van… recepten. In 1965 bezat hij er meer dan 22.000 in vele plakboeken. Een aantal stamde zelfs uit de verre Romeinse tijd. 

Hij was lid van de padvinderij geweest die hem in contact bracht met het koken via het kampvuur. Hij oefende net zo lang tot het recept goed lukte. In zijn tv-programma probeerde hij binnen de twintig minuten een smakelijke maaltijd voor te schotelen. En het kwam in de loop der tijd allemaal voorbij: hartige hapjes, heerlijke sauzen, visschotels en meer heerlijkheden. 

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

Iedereen verliefd op Conny!

In 1961 was in Amerika de populariteit van popsterren helemaal uit de hand gelopen. Niet Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

1971: Het jaar van de smartlappen (video)

Al passeren ook John Lennon en Van Morrison in deze column van Hans Knot.

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

‘Enkel kijken met de speciale tv-bril’ (video)

en ander bizar nieuws uit 1961, verzameld in wekelijkse column door Hans Knot

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx