RadioVisie

  • .
    .

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen zogenaamde ‘wilde zender’, vooral bekend als Radio Veronica. Bleek dat men gevonden had waarom huisvrouwen vooral luisterden naar dit station. De resultaten waren afkomstig van het bureau voor psychologisch en economisch onderzoek Ogilivie, destijds gevestigd in Amsterdam. De resultaten werden deels gepubliceerd in ‘Revue der Reclame’. Diverse dagbladen, waaronder het Parool van 25 augustus 1962, gingen er op door.

Het onderzoek had plaats gevonden tussen 19 en 29 maart in grote delen van Noord Holland, geheel Zuid Holland en de provincie Utrecht. Steekproefsgewijs waren er 515 deelnemers, allemaal huisvrouwen in de leeftijdscategorie tussen 29 en 60 jaar. De regio’s waren uitgekozen omdat Veronica, toen nog uitzendend vanaf de Borkum Riff (foto bovenaan), in dat deel van Nederland redelijk goed was te ontvangen. De cijfers gaven aan dat 61% van de ondervraagden regelmatig afstemde op de 192 meter. Van hen die niet luisterden bleek 51% de zender totaal niet te kunnen ontvangen.

Waarom ze niet naar de programma’s van Hilversum 1 en 2 luisterden? Omdat het muzikale aanbod van Veronica zeer aantrekkelijk werd bevonden, in vergelijking met de publieke omroepen. Liefst 82% meldde zeer positief te zijn over de muziekkeuze van de zeezender. Uiteraard was het een commercieel station. Maar voor 29% van de huisvrouwen bleek dit ondergeschikt om af te stemmen. 18% vond het zelfs positief. De reclame had zeker een invloed op hun aankoopgedrag. 5 % vond de reclamespots, al dan niet in specifiek gesponsorde programma’s, een vermakelijk onderdeel. 3% gaf aan speciaal naar de reclame te luisteren om te horen wat er zoal te koop was.

Opzienbarend was het feit dat 21% van de huisvrouwen Radio Veronica verkozen omdat men het niet eens was met de programma’s op Hilversum 1 en 2. Liefst 25% vrouwen die Veronica niet konden ontvangen, zouden wel te luisteren, mocht dat wel het geval zijn.

Een maand eerder, in juli 1962, had het NIPO, dat zich richtte op opinieonderzoek, bij een representatieve landelijke steekproef bij huisgezinnen gevraagd: ‘Hebt U of heeft iemand in uw gezin gelezen over de oprichting van de Stichting Vrienden van Veronica?’ Niet minder dan 59% antwoordde positief. De overige 41% had er noch van gehoord noch iets van gelezen.

Er was nog een tweede vraag, waarin werd gewezen op het feit dat men voor 1 gulden lid kon worden van deze nieuwe stichting. ‘Hebt U of een van uw gezinsleden een gulden overgemaakt of denkt U dit te gaan doen, of gaat U dit zeker niet doen?’ Er bleek bijna niemand al geld te hebben overgemaakt. Negen procent was eventueel van plan dit te gaan doen, maar 56% zou dat niet gaan doen. Er bleven tenslotte nog 35% van de ondervraagden over die geen antwoord wisten te geven.

Hans Knot

° Volgende week meer over Radio Veronica in 1962


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx