fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .

15.000 keer ‘NOS Met het oog op morgen’ (audio)

Dit bericht schrijf ik op specifieke vraag van onze hoofdredacteur (die hebben we niet echt, maar de man met het langste aantal ‘dienstjaren’ bij RadioVisie, zou daar best voor kunnen doorgaan), omdat hij – net als ik – zijn radiowortels heeft liggen bij de Nederlandse radio. En daarvoor moeten we helemaal terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw. 

Ik schrijf dit bericht trouwens ook met ‘Het oog op vandaag’. Er is immers een programma dat ik al sedert 1976 zelden mis. Net voor ik onder de wol kruip. Het licht gaat uit, de radio blijft aanstaan om een uur later vanzelf af te slaan. Mijn auditief zandmannetje heet ‘Met het oog op morgen’. Deze avond wordt aflevering vijftienduizend (15.000!) uitgezonden van dit NOS-uurtje. 

‘Met het oog op morgen’ brengt tegenwoordig elke dag achtergronden bij het nieuws, onder meer door interviews in de studio met gasten die zelf in de actualiteit zijn, of veel weten over de achtergronden van een gebeurtenis. Ook wordt dagelijks verteld wat de volgende dag in de ochtendbladen te lezen is. De jubileumaflevering gaat straks live vanuit de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. 

Sinds de eerste editie van maandag 5 januari 1976, is er veel veranderd, maar bleef de tune van het programma steeds dezelfde. De begin- en eind-generiek bestaat uit twee delen: het gezongen stuk van Reinhard Mey ‘Gute Nacht Freunde’ en een instrumentaal gedeelte. Dit laatste werd tot 2011 maar liefst 25.398 keer gespeeld door het VARA Dansorkest, sedert donderdag 13 oktober 2011 gebeurde dit door het Metropole Orkest.

De openingszinnen van het programma worden steevast geschreven en uitgesproken door de presentator van dienst. Vandaag is dat voor één keer anders: luisteraars mogen deze zin schrijven, de beste wordt voorgelezen. Heb je nog een suggestie? Mail naar speciaal.oog@nos.nl

Sinds dag 1 is de vaste stem van ‘Met het oog op morgen’ Hans Hogendoorn (foto bovenaan – credits: Jingleweb.nl). Sterker nog, de week voor de eerste uitzending waren er al enkele proefuitzendingen, waarbij Hans eveneens van de partij was. Van hem zijn de woorden “Buiten is het xxx graden, binnen zit…”, waarna de naam van de presentator volgde. De man kennen we trouwens ook nog als ‘Hans ten Hooge’, het pseudoniem waaronder hij bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI) bekendheid verwierf. 

Toen hij werd gevraagd om stil te staan bij de 15.000ste ‘Mhoom’, want zo wordt het programma in de draaiboeken vaak ingekort, bleek hij ook dichterlijke kwaliteiten te bezitten. 

“Vijftienduizend maal al, heeft aan het eind van de avond de zanger op zijn gitaar getokkeld, en een paar regels gezongen, vijftienduizend maal nam een orkest de melodie over, en vijftienduizend maal stelde een ‘ghost guide’ de presentator voor, die vervolgens zo’n tien uur werk van een (gemiddelde) vierpersoonsredactie tot middernacht omvormde tot beluisterbare gesprekken met gasten en correspondenten.”

En nu maar aftellen naar 23:00 uur. Al is de hele wereld veranderd sinds 5 januari 1976, voor sommige zaken is dat toch een heel stuk minder. Gelukkig maar… (TB)

° Op 15 januari 2015 schreef Jingleweb.nl een artikel over 26.000 maal ‘Gute Nacht Freunde’. Dat kun je hier herlezen.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 388: Guy, Joe en Veronica (video)

Plots afscheid van iemand die ook voor RadioVisie veel betekende Joe reisde naar Disneyland Paris Lees verder

Het is vandaag 20 januari… 2001 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 20 januari – 020 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radio 538 gaat naar Zandvoort

Eerst televisie, dan pas radio Onder impuls van de voormalige autoracer Jan Lammers, van bierproducent Lees verder

Het radiodagboek van 19 januari – 019 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 januari – 018 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 386: MIG, Lex Harding en Contact (audio)

Hoeveel mensen zijn er nodig om een vastgeroest omroepbestel om te gooien? Niet zoveel. De Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Pieter Van Banden Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pieter Van Banden
Lid

Je hoeft altijd ook geen ‘Ollander’ te zijn om te luisteren naar ‘Met het oog op morgen (afgekort het Oog).Ook ik mis zeer zelden het programma en even na 12-en gaat ook het oortje uit.Vele presentatoren de micro en presentatie horen passeren (nu ook met beeld trouwens al je wil kijken).En in de jaren ’70 kon dat zelfs nog met een draagbare radio met sprietantenne via FM…Nu hangt men oude radio aan de kabel…maar het oog is gebleven, het oor ook!

Meer in Actueel
From Studio Sherlock to Radio Holmes (3)

Blad 139: Caroline, Rolling Stone, zeezenderfoto’s (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (15)

De benaming ‘podcasts wordt geweld aan gedaan!

Radioblad 138: Christophe Lambrecht, Rode Neuzen, Mi Amigo en Oostende Radio (audio/video)

Het einde nabij voor radioportaal-pionier vTuner?

Sluiten