Het radiodagboek van 18 april (108) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 5 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1929

PTT-minister Lippens dient drie wetsontwerpen bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers in. Eén daarvan pleit voor de verhoging van de belastingen op radiotoestellen tot 90 frank. Een té hoog bedrag oordelen de parlementsleden die het op 60 frank houden.


Lees verder onder de advertentie


1981

Radio Mol begint testuitzendingen voor de Antwerpse Kempen. ‘Up On The Roof’ van Viola Wills is de eerst gedraaide plaat.

2000

Lieve De Maeyer verlaat Studio Brussel en werkt nu voor het internetportaal Café Belge.

2001

Peter Hoogland stopt als presentator bij TOPradio en wordt ‘creative director’.

2002

– Maurice De Velder neemt ontslag als bestuurder van Think Media, de aandeelhouder van het commerciële 4FM.

– Rik De Nijs wordt door de gedelegeerde bestuurder van de NV Contact Vlaanderen Francis Lemaire gevraagd om de nieuwe directeur van Contact Vlaanderen te worden. Hij kan Rudi Dierickx opvolgen die eerder een stap opzij zette.

– Radio Contact, Contact 2 en Radio Sud krijgen vermaningen van het Conseil Audiovisuel Supérieur. De drie stations zenden zonder toestemming op diverse frequenties in Waver, Waterloo, Ath, La Louvière en in Doornik uit.

2003

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media beslist dat Radio Contact Brussel op 11, 12 en 13 mei uit de lucht moet. Aanleiding zijn diverse klachten van het Antwerpse Radio Antigoon over storingen.

2006

– Cool FM of Radio Middenkust in Oostende hervat de non-stop muziek op 106.3 MHz. Be One en Mango met antennes op de Europatoren, kampen met problemen en moeten de uitzendingen tijdelijk onderbreken.

– De helft van de voormalige oprichters van 4FM, Wim Weetjens en Stefan Akkermans kondigen de start (op 22 april) van Life!TV aan. Het programmapakket zal op diverse thema’s gebaseerd zijn.1960

De Borkum Riff, bestemd voor het toekomstige Radio Veronica, verlaat de haven van Emden en zet koers naar de Noordzee.

1973

Net op de dag dat Nederland massaal zijn steun aan de zeezenders tijdens een mars naar het Malieveld in Den Haag betuigt, slaagt men er in omstreeks 04:00 uur de gestrande Norderney los te trekken. Om 05:00 uur wordt het zendschip naar z’n vaste ligplaats gesleept. Om 10:00 uur is Radio Veronica zowel op 259 als op 538 meter te ontvangen. Het is Stan Haag (foto bovenaan) die de betogers het goede nieuws meldt. De bewogen dag wordt met een gigantisch gratis openlucht concert afgerond.

1985

De TROS start een nieuwe programmering op Hilversum 3. Erik de Zwart presenteert de Polderpopparade en vervangt Ferry Maat tijdens zijn vakanties voor de Soulshow.

1990

Ter gelegenheid van dertig jaar Radio Veronica wordt een boot gehuurd van waarop men tussen 07:00 en 15:00 uur live via Radio 1 uitzendt. Nadien verzorgen The Fortunes, bekend van de Caroline-tune, een concert op het Scheveningse strand. Nederland 2 brengt tot slot vanaf 16:00 uur een twee uur durende documentaire waarin de geschiedenis van Radio Veronica wordt gereconstrueerd.

2000:

Diverse commerciële radiostations zoals 538, Veronica FM, Business Nieuwsradio en Sky Radio kampen met regelmatige onderbrekingen van de link ups naar de satelliet van KPN Telecom. Zenderoperator Broadcast Partners brengt KPN op de hoogte van het technische probleem.

2001

De publieke omroepen beginnen via 3FM, vanaf juni, een opleidingsproject waarbij nieuw talent een kans krijgt. De beginners starten tussen 03:00 en 04:00 uur. De betere jocks komen tussen 04:00 en 06:00 uur aan bod terwijl de gevorderden zich tussen 01:00 en 03:00 uur mogen uitleven. Patrick Kicken, Giel Beelen en Gerard Ekdom zullen de nieuwelingen begeleiden.

2005

Talpa TV, de mediamaatschappij van John de Mol, kondigt een nieuwe Big Brother-reeks aan. Het programma zal honderd dagen duren. De Thaise televisie plant ook de komst van de realitysoap.

2006

Het radiostation van de maatschappij SBS, Caz start om 06:00 uur op de frequenties van Yorin FM. Het muziekformat bestaat uit een mix van Urban Pop, Pop Dance en Pop Rock. Jeroen Kijk in de Vegte, Marisa Heutink, Robert Feller, Timur Perlin, Mark de Hond, Peter van der Hurk, Rinse Blanksma, Martin Pieters, Joey Hereman en Jurgen Gofers, presenteren de programma’s.

2007

– Het Algemeen Dagblad kondigt een overeenkomst tussen Talpa en RTL aan. Beide partijen zullen snel samenwerken om het commerciële televisiestation ’10’ van de ondergang te redden. John de Mol krijgt in ruil 25% tot 30% aandelen van de RTL-groep.

– Directeur Gerard Timmer verlaat het commerciële radiostation Caz. Zijn ambities komen niet overeen met de doelstellingen van eigenaar SBS.

– Rob Stenders wordt bij de publieke popzender 3FM de vervanger van Claudia de Breij die als middagpresentatrice vertrekt.

1987

Laser Hot Hits keert even terug in de lucht op 576 kHz met enkele interventies van Brandy Lee.

1988

Het dek van de MV Ross Revenge wordt open gebrand zodat technici een gloednieuwe 500 kVA generator in het ruim kunnen plaatsen. Omdat men met een hoger vermogen wil uitzenden, worden alle stroomkabels door zwaardere exemplaren vervangen.

2005 

In een poging om de luistercijfers op te krikken, werft het Londense station Heart FM, Jamie Theakston aan in de plaats van Jono Coleman. Samen met co-presentatrice Scott Harriet neemt hij het op tegen ondermeer Johnny Vaughan van Capital FM, Chris Moyles van BBC Radio One en het duo Scott en Geoff van Virgin Radio.

2005: Duitsland

Het faillissement voor het Berlijnse bedrijf Hundert 6 Medien wordt aangevraagd. De beslissing is een gevolg van de nachtelijke actie van bedrijfsleider Thomas Thimme waarbij de zendapparatuur aan de studio in Katherina – Heinroth – Ofer werd verwijderd. Zes medewerkers houden het leeggeroofde station Hundert 6 in de lucht.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2012: Radioreclames worden steeds irritanter’
Het radiodagboek van 17 april (107)
2001: Nieuwe VMM radio tussen Donna en Radio 1
Het radiodagboek van 16 april (106)
2005: Oprichting Vlaamse Regulator voor de Media
Het radiodagboek van 15 april (105)
Sluiten