Het radiodagboek van 4 maart (063) Zendmast Radio Seven komt naar beneden. Na sabotage?

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Radio Atlantis in  de lucht vanaf de MV Jeanine, zendt voortaan de klok rond uit. De Nederlandstalige programma’s worden tijdens de avond en nacht door Engelse medewerkers overgenomen.

1978

Radio Mi Amigo krijgt een nieuwe presentator namelijk Johan Visser (echte naam Ron Bisschop). Tussen 19:00 en 19:30 uur presenteert hij al dadelijk de ‘Mi Amigo Flashbackshow’.

1980

Na een oproep van de Franstalige studentenradio LLN, die voor de gelegenheid onder de naam Radio Chaîne De Paix uitzendt, vormen tienduizend personen een menselijke ketting. Goed voor een nieuw wereldrecord.


Lees verder onder de advertentie


1982 

De mast van Radio Seven, die naast de studio aan de Gentsesteenweg in Zellik is opgetrokken, komt naar beneden. Er vallen gelukkig geen slachtoffers. Een eerste onderzoek wijst uit dat de bouten die de constructie op de betonnen blok hielden, los gemaakt waren. Spoedig verspreiden zich de geruchten over mogelijke sabotage.

2003 

– Volgens het evaluatierapport over de landelijke commerciële radiostations van het VCM, dat Het Nieuwsblad kon inkijken, blijken Qmusic en 4FM te weinig Nederlandstalige muziek te draaien.

– Alle DJ’s die bij de Vlaamse Mediamaatschappij voor het landelijke TOPradio werkten, worden ontslagen. Een aantal onder hen zoals Bjorn Verhoeven en Alain Colpaert (foto bovenaan) krijgen weliswaar een andere baan bij de Vilvoordse onderneming aangeboden.

2005 

Door een crash in de digitale mengtafel duikt er om 08:50 uur in het ochtendprogramma ‘Voor De Dag’ van Radio 1 een stilte van een halve minuut op. Technici en presentatoren verhuizen snel naar een andere studio waar de uitzending wordt vervolgd.

2006 

Radio TROS FM uit Dendermonde wordt TOPradio.

1968 

De MV Fredericia belandt, na een lange reis waarbij de Britse marine het schip nauwlettend in de gaten houdt, in de haven van Amsterdam. Het vaartuig wordt meteen aan de ketting gelegd. De bemanningen en de medewerkers krijgen hun salaris en een ticket naar huis uitbetaald.

1980 

Door een algemene staking zijn Hilversum 1, 2, 3 en 4 tussen 13:15 en 13:45 uur uit de lucht. Er is slechts een pauze-pingel te horen. De NOS-technici verklaren zich op deze manier solidair met de acties in de andere bedrijven die door de Federatie Nederlandse Vakverenigingen (FNV) waren afgekondigd. De Raad van Beheer bij de NOS reageert echter verontwaardigd omdat men zonder enige waarschuwing en zonder vorm van overleg het werk had neergelegd.2002 

De door de KRO ontslagen Giel Beelen verhuist naar de AVRO. Daar wordt hij vanwege zijn vernieuwende manier van radio maken en gezien zijn uitgebreide muziekkennis, in huis gehaald. Voortaan presenteert hij bij 3FM tussen 04:00 en 06:00 uur in de ochtend ‘Pyjama FM’. 

2005

De geplande rechtszaak die RTLFM en Radio 538 tegen Slam!FM hebben aangespannen, wordt voorlopig uitgesteld. Beide stations, die van oordeel zijn dat het voormalige ID&T qua format in hun vaarwater terechtkwam, willen eerst een beslissing van het Agentschap Telekom afwachten alvorens zelf actie te ondernemen. Op 11 april verwacht men meer duidelijkheid.

1970: Verenigd Koninkrijk

Bij Radio Northsea International, uitzendend vanaf de Mebo II, worden de Duitstalige programma’s tot 21:00 uur uitgebreid terwijl de Engelse DJ’s tot 02:00 uur doorgaan.

1977: Frankrijk

De Saint-André-des-Flandres, een vissersboot uit het Franse Boulogne, wordt in beslag genomen omdat de politie bewijzen aantrof dat men regelmatig de  MV Mi Amigo bevoorraadde. De rechtszaak komt op 1 juni voor.

1984: Verenigd Koninkrijk

Johnny Lewis en Blake Williams verzorgen tussen 12:45 en 19:04 uur nieuwe testuitzendingen bij Laser. Het is overigens de laatste keer dat men op 729 kHz experimenteert.

2002: Frankrijk 

Het Franse CSA of het Conseil Supérieur Audiovisuel maakt binnenkort de eerste namen bekend van de commerciële zenders die een middengolf-frequentie krijgen. Naast RMC Info, Littoral AM en Superloustic maakt Ciel AM, dat in de Parijse regio reeds testuitzendingen via 963 kHz uitvoerde, een grote kans.

2004: Verenigde Staten

Clear Channel betaalt een recordboete van 755.000 dollar. De mediamaatschappij was door de Amerikaanse media-verantwoordelijken veroordeeld vanwege het grof taalgebruik van Bubba The Love Sponge alias Tod Clem op 98 Rock.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Politiek wil dat MNM zich jaarlijks bewijst Voorbehoud tegen het schrappen van Radio... Op het politiek debat naar aanleiding van de nieuwe VRT-beheersovereenkomst/vijfjarenplan weerde commissievoorzitter Philippe De Coene (foto bovenaan) van dezelfde partij als Media...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Het radiodagboek van 20 juli (201) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv Werkte eerder voor o.a. Radio Gemini, Ra... In september komt er een nieuw kabel tv-station op de Vlaamse markt: S.televisie. De klok rond digitaal te bekijken via Telenet en dagelijks in een verkorte versie. Je za...
Het radiodagboek van 19 juli – 200 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisb... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *