Het radiodagboek van 2 maart (061) Kabelradio Magdalena houdt het voor bekeken

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980 

– Een documentaire van de RTBF schetst de Belgische vrije radiosituatie. Radio LLN, Radio Terrils, Radio 6 Vallées en Radio Charleroi worden uitgebreid voorgesteld. Verder schenkt men aandacht aan de Amerikaanse legerradio AFN.


Lees verder onder de advertentie


– De anti-Vlaamse zender Radio Fourons start in de Voerstreek, een communautair twistpunt.

2001 

– Kabelradio Magdalena stopt de uitzendingen.

– Rani De Coninck maakt haar nakende afscheid bij Family Radio bekend. Op 25 maart presenteert ze voor de laatste keer ‘Rani op d‘r best’.

2002 

Het Antwerpse Metropolys werkt aan een terugkeer. De initiatiefnemers, die met een r’n’b-format willen uitpakken, zoeken via advertenties naar medewerkers.

2003 

– Radio 800 uit Willebroek sluit zich aan bij TOPradio, het netwerk van Bruno Heyndrickx.

– FM Brussel krijgt ongewenst bezoek. Dieven gaan aan de haal met twee volledige studio’s en apparatuur voor live opnamen. Ook elf computers werden weg gehaald. De totale schade van de inbraak wordt op 35.000 euro geraamd. Omdat de inbrekers de muziekcomputer ongemoeid lieten, kan het station ongestoord verder uitzenden.

– Serge Van Gisteren en Geert De Meyer (foto bovenaan) van Radio Mango en Radio Contact trekken naar TOPradio.

2005 

Minister van media Geert Bourgeois kondigt in het Vlaamse Parlement aan dat er tussen de federale regering, gemeenschappen en gewesten een consensus over de efficiëntie van het BIPT is bereikt. Het bekende controle-orgaan van de ether kan nu gaan optreden tegen radiozenders die storingen veroorzaken.

– De auditeur van de Raad van State adviseert om het ministerieel besluit dat de erkenning van Radio Scorpio mogelijk maakte, te schorsen. Het toekennen van de vergunning werd door de vzw De Hoge Noot van RGR aangevochten.

– Radio Yora en Radio Power starten in Turnhout en in Geel op respectievelijk 95.1 en 103.8 MHz.

2007 

– Dirk Wauters wordt door de Vlaamse regering tot nieuwe baas van de VRT benoemd. Hij bekleedde na een verblijf in de Verenigde Staten, een topfunctie bij Alcatel en Siemens.

– Bjorn Verhoeven verlaat Radio Contact en keert naar het landelijke Qmusic terug om de vroege ochtendshow tussen 04:00 en 06:00 uur te presenteren.

2001 

Een Amsterdamse rechtbank verklaart Radio Nationaal, dat op 5 mei 2000 Hollands Glorie opvolgde, failliet.

2005 

– Een voormalige medewerker van Radio 10 lanceert op een roddelwebsite het gerucht als zou mediamagnaat John de Mol bij Noordzee FM willen ingrijpen. Een aantal DJ’s waaronder ochtendpresentator Gordon wordt, naar verluidt, met ontslag bedreigd. Directeur Erik de Zwart zou nog drie maanden de tijd hebben om het station op het juiste spoor te zetten. Talpa Radio doet het verhaal echter af als ‘complete onzin’.– Jeroen van Inkel, die door de hevige sneeuwval in een gigantische verkeersfile belandde, krijgt van de politie een bekeuring van 140 euro. Hij presenteerde het eerste uur van zijn programma bij Radio Veronica via zijn GSM maar belde niet handsfree.

2006 

– Slam!FM sleutelt aan een nieuwe programmering die op 3 april moet starten. Tamara Brinkman, Christel van Eyck, Maurice Verschuuren en Timo Kanst worden aangeworven.

– Eline La Croix neemt bij 3FM afscheid. Zij trekt naar 100%NL.

1962: Scandinavië

De radiopret kan niet meer op. De Cheeta I, die op 12 februari, na een storm in de haven van Kopenhagen voor enkele herstellingen was aangekomen, wordt aan Britt Wadner verkocht. Het schip begeeft zich naar zee waar de uitzendingen van Radio Syd, als vervolg op de Zweedse afdeling van Radio Mercur, beginnen.

1968: Verenigd Koninkrijk

De sleepboot Utrecht meldt zich rond de middag in de buurt van de MV Fredericia van Radio Caroline North. Wanneer de uitzendingen om 22:00 uur worden afgerond en de bemanning slaapt, volgt er om 02:00 uur een harde klap. Voor de medewerkers het goed en wel beseffen, wordt het zendschip naar Nederland gesleept.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Politiek wil dat MNM zich jaarlijks bewijst Voorbehoud tegen het schrappen van Radio... Op het politiek debat naar aanleiding van de nieuwe VRT-beheersovereenkomst/vijfjarenplan weerde commissievoorzitter Philippe De Coene (foto bovenaan) van dezelfde partij als Media...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec
Spotlight
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *