RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

101 jaar geleden werd Stan Haag geboren (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Veel luisteraars kennen Stan Haag van de ‘Jukebox’. Hij presenteerde het super populaire verzoekplatenprogramma vele jaren bij de zeezenders Radio Veronica en Radio Mi Amigo. Voor zijn loopbaan bij de Nederlandse zeezender was hij al actief bij Radio Luxemburg. Hij schreef ook talloze teksten voor Nederlandstalige liedjes. Eén van de bekendste is ongetwijfeld ‘Ik sta op wacht’. 

Stan werd geboren op 16 juli 1920 als Jacob Pieter Constantijn Haag, zijn roepnaam werd ‘Stan’. Vandaag zou hij 101 jaar zijn geworden. Maar net geen twintig jaar geleden, op 1 december 2001 overleed hij. Een eerbetoon is vandaag op zijn plaats, middels een bijzondere opname. Een aflevering van het Radio Maeva-programma ‘Tussen boek en plaat’, met Erwin Bergmans. In deze aflevering was Stan maar liefst twee uur te gast voor ‘een babbel’. Hij had zijn favoriete platen meegenomen, die door een technicus op minidisc waren overgezet. 

Er werd gesproken over zijn jeugd, zijn (gelovige) ouders en de Tweede Wereldoorlog die Stan heel bewust had meegemaakt. Zo had hij vaak honger geleden, en had hij ondergedoken gezeten in Duitsland. Hij was sportjournalist geweest bij het dagblad De Telegraaf, waar hij vooral over voetbal schreef. Zelf speelde hij als ‘rechts buiten’, bij het Eindhovense PSV. Uiteraard kwam ook zijn radiowerk uitgebreid aan bod. Zo vertelde Stan een bijzonder verhaal uit zijn tijd bij Radio Veronica. 

° Lees verder onder de foto’s

Hij had een verzoekje gekregen voor een man die 93 zou worden. Er waren felicitaties en er werd een liedje aangevraagd, waar Stan maar al te graag op in ging. Op de dag van uitzending kwam er bij Radio Veronica een telegram binnen dat de man in kwestie plotseling was overleden, en of men het verzoekje daarom niet wilde uitzenden. Maar dat kon niet meer, het programma was immers al opgenomen en de tape was reeds aan boord van het zendschip de Norderney. Stan ging in overleg met Veronica-programmadirecteur Bull Verwey. Er werd een helikopter gehuurd, en de programmaband werd van boord gehaald, zodat het betreffende fragment met felicitaties voor de 93-jarige eruit geknipt konden worden. 

Ook Stan’s periode bij Radio Mi Amigo kwam aan bod. Hij wist niet meer precies hoelang hij in Playa de Aro had gewerkt. Zo’n vijf tot zes jaar dacht hij. In werkelijkheid was dit veel korter, van begin 1975 tot december 1977. Ondanks hij in toen ‘met slaande deuren’, na een conflict met Mi Amigo directeur Sylvain Tack, uit Spanje vertrokken was, sprak hij met veel respect over zijn werkgever.

Wat hij vooral aan hem bewonderde was dat Sylvain altijd tegen zijn medewerkers had gezegd dat hij zelf geen verstand van radio had. Hij zorgde voor het geld en de organisatie, maar de invulling van de programma’s liet hij aan anderen over. “Sylvain Tack moet ik een compliment geven, die heeft altijd gezegd, Stan ik bemoei mij niet met jullie programma’s”. 

Ook ‘de dood’ kwam ter sprake. Op de vraag of Stan dacht of er nog iets zou zijn na dit leven antwoordde hij: “Ik denk het wel, al kan ik niet zeggen waarom ik dat denk, maar mijn gevoel zegt, je lichaam is op maar je geest leeft nog verder”.  Op 1 december 2001 overleed Stan. Mogelijk is dit één van de laatste interviews of programma’s waaraan hij zijn medewerking verleende. Precies 101 jaar nadat deze bijzondere man werd geboren, kunt u hem twee uur lang terughoren. (TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Stan Haag zou vandaag 100 geworden zijn! (audio)

Stan Haag, radio-icoon uit de vorige eeuw, en naast populair presentator ook een succescol liedjesschrijver, Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

1978: Stan Haag stapt uit de piraterij 

Stan Haag stapt uit de piraterij  ‘Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit Solidariteit met Lees verder

Goede raad van Stan Haag, bijna… goed! (audio)

De overschakeling van winter- naar zomertijd en omgekeerd in het najaar, is (voorlopig) niet meer Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
16 juli 2021 - 17:28 17:28

Stan heeft vele luisteraars een hart onder de riem gestoken. Hij had een vlotte babbel. Ik heb nog een interview gehoord via een kabelradio, Magdalena dacht ik, op het laatste dat Stan nog leefde. Toen kon men al horen dat die man op het einde van zijn tijd was. Jammer genoeg vond ik toen. Dank u wel Stan, voor de vele uren luisterplezier die u voor ons maakte.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
16 juli 2021 - 21:18 21:18
Antwoord aan  Ricky

Ik was erbij in Beervelde in 2000 tijdens de eerste zeezenderdag van radio Magdalena,
kwam als eerste binnen samen met een kale Nederlander die…Marc Jacobs bleek te zijn !
Stan werd toen uitgebreid gevierd met zijn mini-jukebox, maar toen zag je al dat het bergaf ging met zijn gezondheid….
In zijn verzoekplatenprogramma was hij een kei, met een warme aangename stem, zowel
bij Radio Veronica als later bij Mi-Amigo.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
18 juli 2021 - 09:02 09:02
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Ook ik was er toen bij (nog vele foto’s van) en enkele dagen nadien toen die Jukebox werd uitgezonden op Magdalena belde Stan mij op met de vraag of ik hem een kopietje kon opsturen (van zijn Jukebox dus) op audio cassette (ik had het opgenomen op mini-disc). Meteen dan ook gedaan en hem opgestuurd. Even nadien belde hij me op om me te bedanken…zal ik nooit vergeten !

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx