RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

100%NL: dubieuze telwijze van het AT?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio en Vlaanderen, we schrijven het vaker, het is en blijft een stormachtige verhouding. RadioVisie volgt de gebeurtenissen al ruim 44 jaar, we verbazen ons nog maar zelden. We blikken al net zolang over de grenzen, want pas als er materiaal is om te vergelijken, zijn er objectieve maatstaven. 

Groot-Brittannië en vooral Nederland nemen we daarbij vaak als referentie. Groot was dan ook onze verbazing over een recent gebeuren bij de noorderburen. In de nasleep van het verhaal over de betaalde ‘Trotsplaten’ van de VBRO, kwamen we bij Herbert Visser terecht, directeur van 100%NL. Het Brugse netwerk beweerde  immers dat het in Nederland wel vaker voorkomt dat artiesten bedragen ophoesten om hun liedjes te laten draaien op de radio.

Percentage niet gehaald

“Alvast niet bij 100%NL”, zwoer Visser. RADIONL en hun tv-zusje Oranje TV doen het blijkbaar wel. Beiden hebben overigens een band met de VBRO. Maar algauw ging het gesprek een heel andere richting uit. Eentje dat we niet hadden verwacht. Het Nederlandse Agentschap Telecom (AT) legde 100%NL zopas een dwangsom op van 100.000 euro (!), mochten in de toekomst de vergunningsvoorwaarden opnieuw overtreden worden.

Het station draait volgens het AT te weinig Nederlandstalige muziek. Er is een minimum percentage van 70% vastgelegd. Ook het minimale percentage van hits van hoogstens een jaar oud is volgens de toezichthouder te laag. In de vergunningsvoorwaarden staat immers dat men eveneens een minimaal percentage recente hits dient uit te zenden. 

Na een klacht van RadioNL deed het AT in 2017 een handhavingsonderzoek, dat leidde tot de geciteerde dwangsommen. Bij een eendaagse controle op 25 april 2017 bleken deze cijfers niet gehaald te zijn. Het AT kwam uit op een percentage van 67,42% Nederlandstalige muziek.

Uit hun rapport dat we konden inkijken; ‘Als alle spraak over muziek aan muziek zou zijn toegerekend, zou dit uitkomen op 68,51%, dus 1,09% meer maar nog altijd niet voldoende. Het verschil betreft 334 seconden: 267 seconden waarin werd gesproken over de intro’s van muzieknummers en 67 seconden waarin gesproken werd over outro’s. De fragmenten varieerden van 1 tot 45 seconden per geval’.

100% ging in het verweer en toonde aan dat ze wel (ruim) aan de voorwaarden voldoen. Waarop het AT met aanvullende argumenten kwam die menig analist in radioland verbazen.

Intro’s en jingles tellen niet mee

Met betrekking tot het draaien van te weinig recente hits gaat Agentschap Telecom uit van het criterium dat een hit jonger dan een jaar, niet ouder dan 365 dagen mag zijn. Opvallend, want dit staat niet in de vergunningsvoorwaarde op deze manier gedefinieerd. 100% meent dat een hit uit januari 2017 op dit moment hoogstens een jaar oud is. Ze gaan, zoals het Hitdossier dat doet, uit van het jaar waarin een plaat uitkwam. 

De klap op de vuurpijl moest evenwel nog komen. De tijd die een dj over de intro (en outro) van een Nederlandstalige plaat praat, wordt door het AT niet meegerekend. Achttien seconden volpraten is achttien seconden minder Nederlandstalige muziek op de radio, omdat de muziek op dat moment ondergeschikt is aan de het gesproken woord. Tel alle volgeprate intro’s maar eens bij elkaar op…

Hetzelfde geldt voor de jingles van 100%NL, die ondanks het feit dat ze in Nederlands zijn en officieel bij auteursrechtenvereniging BUMA/STEMRA werden ingeschreven als Nederlandse producties, niet meegeteld worden. 

Overleg met de Staatssecretaris

100%NL ging meteen in beroep tegen de uitspraak van het AT. Inmiddels is de Toezichthouder, in opdracht van Staatssecretaris Mona Keijzer met de radiosector in overleg gegaan. Niet enkel over 100%NL maar ook naar aanleiding van een aantal andere beslissingen. Het overleg komt mede onder druk van de Tweede Kamer tot stand. Onder andere coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hadden vragen over de werkwijze van het Agentschap Telecom gesteld. 

De verstandhouding tussen de toezichthouder en de radiosector is al enkele jaren niet goed. Maar in de afgelopen periode is deze alleen maar verslechterd. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bert Ree
Bert Ree
2 november 2018 - 18:10 18:10

100% NL moet eigenlijk minimum 70% NL heten

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx