RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘100% online’-spots op Qmusic, Joe en Willy

De radiomerken van DPG Media verkopen voor hun onlinestreams naast ‘pre-rolls’, die anderhalf jaar geleden al geïntroduceert werden, nu ook zogenaamde ‘mid-rolls’. Versta: reclamespots die tussen de (muziek)programma’s te horen is.

Deze zet van DPG Media komt niet geheel onverwacht. Het aantal regies dat reclame verkoopt voor audiotoepassingen via het internet (voor internetradio’s, muziekstreamingdiensten, podcasts) neemt de laatste jaren hand over hand toe. Ook de belangstelling uit de reclamesector voor deze toepassingen neemt flink toe, omdat je als adverteerder veel gerichter – en dus ook goedkoper – kunt ‘targeten’ op bepaalde doelgroepen dan bij mainstream radio het geval is.

Het fenomeen is al enkele jaren goed merkbaar in zowat alle traditionele landen waar én streamingtoepassingen in de lift zitten én audioreclame goed is ingeburgerd. Bij DPG Media, net als bij het Nederlandse Talpa Radio overigens, valt het op dat ze in deze evoluerende domeinen graag kijken naar de manieren van werken bij de Britse leidinggevende commerciële radiogroepen als Global en Bauer.

In het UK zijn de marktsegmenten – FM, DAB(+), online – intussen al dusdanig gedifferentieerd, waarbij ruim twee derde van het luistervolume van de commerciële radio’s digitaal wordt geconsumeerd. Ook de (Britse) formules voor audioreclame worden daardoor almaar gevarieerder.

Terug naar eigen land. Interessant is te weten hoe die ‘mid-rolls’ online worden ingelast, op een manier dat ze het gewone radiosignaal niet onderbreken. Net als in Groot-Brittannië wordt naargelang het soort digitale zender ook bij DPG Media gewerkt met ‘ad replacement’ of ‘ad injection’.

Bij de digitale zenders van DPG Media die een klassieke tegenhanger hebben op FM of DAB+ (Qmusic, Joe en Willy), vervangt DPG Media de spots van de eigen huiscampagnes door de spot van de adverteerder. Ad replacement dus. Op die manier krijgt de adverteerder de kans om enkel de online luisteraars te bereiken via de smartphone, tablet, computer of smartspeaker.

Bij zenders die enkel digitaal bestaan en daarom geen reguliere reclameblokken hebben, doet DPG Media aan ad injection. Denk hierbij aan themazenders als QRunning en JOE TOP2000. Dit wil zeggen dat er om de zoveel nummers ruimte is voor een advertentie. Momenteel gaat het over maximaal 1 spot per blok.

Door de toevoeging van de mid-rolls verdubbelt de totale digital audiocapaciteit bij DPG Media. Er kunnen voortaan makkelijk spots tot 30 seconden op het digital audio netwerk worden geplaatst.

Heynen

Klanten kunnen ook genieten van interessante lanceringspakketten. Die kunnen toegevoegd worden aan een klassieke radiocampagne of aangekocht worden als digital only campagne. De tarieven vind je hier. (RDS)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx