RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

100 Jaar Maritieme Radio in Oostende

Op 18 januari 2019 was het precies honderd jaar geleden dat er in Oostende een maritiem radio zend-ontvangstation werd opgericht nabij de ‘oude’ watertoren. Het kuststation kreeg de naam Oostenderadio. Aan deze opmerkelijke mijlpaal werd ongemerkt voorbijgegaan. Bij de start in 1919 stond de radiotechniek nog in de kinderschoenen. Toch was de doelstelling duidelijk: het verzorgen van radiocommunicatie met de schepen op zee. 

Duizenden jaren hadden zij het moeten doen zonder contact met het vasteland of de thuishaven van zodra ze op zee waren. De bemanning van een schip in moeilijkheden was op zichzelf aangewezen met het verlies van mensenlevens en vaartuigen tot gevolg. Nu is er een boek dat een inzicht geeft in de wereld van de maritieme radio en de technische kennis die toen nodig was voor het goed functioneren van een kuststation. 

We zien de opgang van Oostenderadio en de technische evolutie. De bijzonderste uitdagingen zijn echter niet gewijzigd in de voorbije honderd jaar: de beveiliging van mensenlevens op zee en het organiseren van bijstand in geval van nood. Dit boek kan bijdragen tot een betere kennis van de werking van een kuststation en de radiocommunicatie in het bijzonder. Oostenderadio, is een verhaal apart, maar na een eeuw nog steeds actief en ten dienste van allen die zich op zee bevinden.

Biografie

‘100 Jaar Maritieme Radio In Oostende’ werd geschreven door Roger Arnoys. De auteur werd geboren in Nieuwpoort in 1933. Hij begon zijn loopbaan in 1951 bij de Kust- en Scheepsradiodienst van de RTT in Oostende. Hij werkte een tijd in het communicatiecentrum BCRF/MUX van BELRADIO in Brussel en vervolgens bij de technische dienst van RMD Oostende tot in 1993. (BVP)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx