fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

1 op 5 Vlamingen luistert digitaal naar radio

De Vlaamse overheid maakte vanmorgen, bij de start van de eerste Vlaamse «Week van de digitale radio», de cijfers bekend van de zogenaamde ‘nulmeting digitale radio’, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos.

Daaruit blijkt dat 21 procent van de Vlamingen nu al digitaal naar de radio luistert. Toch een behoorlijk cijfer dus, al is DAB+ momenteel slechts verantwoordelijk voor amper drie van die 21 digitale procenten. Luisteren naar de radio via internet (12 procent) en digitale tv (6 procent) gaan de digitale ether vooraf.

Één op de vier Vlamingen weet wel wat DAB+ is, aldus het onderzoek. Zeven procent heeft al zo’n toestel en nog eens elf procent overweegt de aanschaf van een DAB+ toestel. In heel België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000 (stand 2013 t.e.m. juni 2018). In de eerste helft van 2018 reed 30 procent van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord (bron: JATO Dynamics en GfK). De infografiek van het Ipsos-onderzoek vind je hier.

De week is de start van de Vlaamse overheidscampagne “De Kracht van Radio”, met de focus op DAB+. Tegelijk gaat vandaag de informatiewebsite van start rondom radio luisteren via DAB+: www.dabplus.be.

“Wij zijn blij verrast met de resultaten”, zegt minister van Media Sven Gatz (Open VLD). “In Engeland – waar digitalisering van radio ruim een decennium geleden startte – luistert ca 52% digitaal naar de radio, waarvan 73% via DAB. In Zwitserland luistert 63% digitaal, waarvan de helft via DAB+. De Vlaamse overheid stimuleert middels haar beleid de digitalisering van het medium radio. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+-radio’s betrokken zijn. Ook het percentage auto’s dat wordt geleverd met standaard DAB+ aan boord zal snel toenemen. De gezamenlijke campagne van alle DAB+ radiostations in Vlaanderen zal de bekendheid en voordelen van DAB+ meer en meer in de verf zetten. De week van de digitale radio wil luisteraars via radio, tv, online, print en in de winkels meer vertrouwd maken met DAB+ en digitale radio.”

Op dit moment zijn 20 Vlaamse radiostations, waarvan 8 VRT-producten, in zo goed als heel Vlaanderen te beluisteren via DAB+, plus één buitenlands product (BBC World Service). Opmerkelijk is dat de nieuwe website ook nieuwe kaarten geeft van de dekking van dekking van de huidige twee netwerken (de VRT-mux 12A en de commerciële mux 11A). Daaruit blijkt duidelijk dat 11A toch nog steeds behoorlijk wat gaten blijft vertonen, onder meer door het ontbreken van de zenders Vloesberg en Waver, maar ook in het noorden van Oost- en West-Vlaanderen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
12 november 2018 - 16:42 16:42

En ook ALWEER…de DVB-T radiosignalen zijn hier vergeten van onze nationale zenders.Al is het misschien wel een minderheid (daar denkt men dus gewoonweg -ook-niet aan,net als bij TV maar tja…nooit reklame van gemaakt gedurende 10 jaar) het minste wat men kon doen was deze vorm van radio beluisteren meetellen.Of heeft men die cijfers gewoon opgenomen bij digitale TV van de providers?Ik betwijfel dat ten zeerste…

Eric De Meyere
Eric De Meyere
12 november 2018 - 16:27 16:27

Als Gatz de analoge fm wil uitschakelen zal ik geen dure installatie aanschaffen voor 1 of 2 zenders te kunnen ontvangen waar ik naar luister. (radio 2 en nostalgie)
Soms nog eens radio 1. De rest mag ophoepelen van mij, wegens de rommel die ze draaien.

danny uit Gent
danny uit Gent
12 november 2018 - 17:52 17:52
Antwoord aan  Eric De Meyere

Zo duur is een dab+radiootje nu ook weer niet,voor 50 euro zijn er al verschillende modellen te koop.
Met zo een goedkoop ding en een dakantennetje hier in Gent 108 radiostations te ontvangen uit Belgié,Nederland en Frankrijk,niet slecht toch?

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Analyse ‘Herstelbesluit’ van Sven Gatz

Kolder en Klodder – 49 (video)

Het Avondblad van 11 november (audio & video)

Sluiten