RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

1 jaar na Bilsdale: wat een operator lijden kan

Het is deze week een jaar geleden dat de 314 meter hoge radio- en tv-mast in Bilsdale, in het noordoosten van Engeland, vernield werd door een accidentele brand. Dat was heus geen pretje voor Arqiva, de grootste Britse zenderoperator. Eén jaar later loopt het kostenplaatje voor de operator al op tot boven de 40 miljoen pond. Een boeiende reconstructie.

In mei van dit jaar bevestigde Arqiva dat de brand van 10 augustus 2021 werd veroorzaakt door water dat was ingesijpeld in een elektrisch onderdeel van apparatuur van derden op de mast. Dat laatste is vooral van belang voor de financiële afhandeling onder verzekeringen van deze brand, want ook die financiële gevolgen blijken aanzienlijk.

In juni onthulde Ofcom, de Britse media- en telecomregulator, dat Arqiva al 40 miljoen Britse pond (47,2 miljoen euro) heeft uitgegeven om de diensten in het noordoosten van Engeland te herstellen, met daarbij een opgeheven vingertje “dat Arqiva lessen moet trekken uit het incident”.

En het leed is hiermee nog zeker niet geleden, want op de voltooiing van een volledig nieuwe zendmast van 300 meter is het nog wachten tot ergens in juni 2023. De Bilsdale-mast in het landelijke North Yorkshire Moors bediende zo’n 600.000 huishoudens in het noordoosten van Engeland, of ruim een miljoen inwoners. Het gaat om een tiental FM-zenders, vijf DAB-muxen (waaronder de grote drie: BBC, Digital One en Sound Digital) en een reeks DVB-T-muxen, waaronder Freeview dat in de getroffen regio 200.000 klanten heeft.

Uitsloven in excuses

Kort na de brand, die pas na meer dan 24 uur volledig kon worden geblust, kondigde Arqiva de bouw aan van een tijdelijke mast van 80 meter op de zendersite van Bilsdale. Een aantal omliggende masten en twee noodmastjes van 15 meter namen intussen enkele zendtaken over, maar dat bleken slechts pleisters op een veel grotere wonde. Twee weken na het incident had nog steeds maar de helft van de getroffen gezinnen opnieuw ontvangst, waarbij de eerste aandacht vooral ging naar tv-ontvangst.

De kritiek nam dan ook heel snel toe, waarbij Arqiva werd aangeklaagd bij Ofcom en de BBC zich onder druk verplicht zag om honderdduizenden gezinnen een compensatie aan te bieden op hun tv-licenties (een soort Brits kijk- en luistergeld). Arqiva, dat intern ook nog eens met een grote verhuizing bezig was, moest zich uitsloven in excuses en gratis vouchers om de getroffen gezinnen te voorzien van streaming-sticks. Het deed het imago van het bedrijf ook geen goed dat er in het voorbije jaar een herstructurering plaatsvond waarbij nogal wat technisch personeel werd ontslagen.

Project Restore

Uiteindelijk startte de bouw van een eerste tijdelijke mast van 80 meter, die de dekking terug op 90 procent zou brengen, pas op 14 september, met een equipe van 100 mensen per dag. Maar het weer werkte niet echt mee en het duurde tot 13 oktober eer de Quarry-mast in gebruik kon worden genomen.

Tegelijk kondigde Arqiva-CEO Paul Donovan aan dat er, als onderdeel van het Project Restore, tegen februari een tweede, meer robuuste mast van 80 meter zou komen waardoor het aantal gezinnen zonder ontvangst tot 10.000 zou worden teruggebracht.

Heynen

Intussen werd ook duidelijk dat de 314 meter lange en 500 ton zware Bilsdale-mast als definitief verloren moest worden beschouwd. Op 6 oktober werd die met een reeks gecontroleerde ontploffingen gesloopt.

In de loop van november en december, en ook nog in de eerste maanden van 2022, werden her en der nog een tiental tijdelijke steunzenders in gebruik genomen en eind 2021 werd opnieuw 98,4 procent van de huishoudens bereikt die voorheen door Bilsdale werden bediend.

Wachten op nieuwe mast

Arqiva stuurde ook continu technische teams uit om de gezinnen te helpen bij het opnieuw afstellen van hun tv’s en antennes, waardoor de dekking intussen toch al opliep naar 99,9 procent. In totaal werden 7.000 huizen bezocht.

Op 23 februari werd de nieuwe meer robuuste 80 meter hoge mast ‘Station Tower’ in Bilsdale in gebruik genomen (zie filmpje onderaan) en werd de voorlopige Quarry-mast uitgeschakeld.

Op 13 mei maakte Arqiva bekend dat Severfield plc het contract krijgt voor de bouw van een nieuwe permanente mast van 300 meter. Die zal naar verwachting in juni 2023 kunnen opgeleverd worden. Dat is zelfs relatief snel, want normaal rekent men voor de bouw van dit soort constructies op twee jaar.

Volgens de BBC zouden tot op vandaag nog steeds 300 tot 500 gezinnen geen geschikte oplossing hebben om radio- en tv-uitzendingen te ontvangen via de ether. Het gaat onder meer om heel afgelegen dorpjes als Great Ayton en Redcar.

Om een herhaling van de Bilsdale-ramp te voorkomen voerde Arqiva het voorbije jaar ook verregaande inspecties uit op 48 zenderlocaties in het ganse Britse koninkrijk. “Er werden geen fouten of zorgen gevonden”, aldus de operator.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx