RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Open dag radiolichtschip Harlingen

Al ruim vijftien jaar is het radiolichtschip Jenni Baynton mede beeldbepalend voor de haven van Harlingen. Het imposante vaartuig met vuurtoren en zendmast is er heel nadrukkelijk aanwezig. Afgelopen jaren is het van binnen en van buiten volledig gerestaureerd. De LV8 wordt op zaterdag 7 maart voor belangstellenden geopend.

De voormalige Lighting Vessel 8 werd in 1949 in Engeland gebouwd om daarna als drijvende vuurtoren dienst te doen op verschillende plaatsen voor de Engelse kust, onder andere in de monding van de Thames. In 1991 werd het schip buiten dienst gesteld omdat moderne navigatiemiddelen de taak van baken op zee overnamen.

Uiteindelijk belandde de LV8 in de Rotterdamse haven waar het werd gebruikt als horecagelegenheid. Het complete oorspronkelijke interieur werd gesloopt en aan de buitenkant bleef er ook niet veel over van het origineel. De horeca aan boord werd echter geen succes. Het schip verpauperde en verviel uiteindelijk tot een illegale stortplaats voor afval.

LV8 transformeert tot Jenny Baynton en… radioschip

In 2005 werd het lichtschip door een groepje radiomakers gekocht en naar Harlingen versleept. De bedoeling was enerzijds om het zo veel mogelijk in z’n oorspronkelijke staat te herstellen en anderzijds om aan boord een aantal radiostudio’s te bouwen. Tussen 2008 en 2018 werd het schip de thuisbasis van Radio Waddenzee. Tegenwoordig worden de studio’s incidenteel gebruikt door verschillende stations voor speciale programma’s. 

De eerste grote restauratie heeft ruim tien jaar geduurd. Een groep vrijwilligers zette zich hier onverdroten voor in. Van binnen ziet het schip er weer uit als de originele LV8. Hutten, verblijfsruimten, kombuis, sanitaire voorzieningen: kortom alles wat een bemanning nodig heeft. Maar ook het ‘vaartuig’ zelf is weer om door een ringetje te halen. Het indrukwekkende ankersysteem werkt opnieuw en de vuurtoren kan worden ontstoken. Alle buitendekken zijn zoals ze ooit op zee waren.

Nooit een vrijwilliger en een idee teveel

Het lichtschip kan op zaterdag 7 maart 2020 tussen 10:00 en 17:00 uur van binnen en van buiten worden bekeken. Medewerkers geven graag tekst en uitleg. Daarnaast is deze ‘open dag’ meteen ook het startschot voor de volgende fase. Aan boord komen ‘multifunctionele’ ruimten voor onder andere vergaderingen, exposities en groepsbijeenkomsten. Ook worden er overnachtingsmogelijkheden voor bezoekers gepland. 

Voor de verdere ontwikkeling van al deze plannen komen de huidige beheerders graag in contact met creatieve mensen die willen meehelpen en meedenken. De open dag kan daarvoor een mooi startpunt zijn. De LV8 Jenni Baynton ligt in Harlingen in de Nieuwe Willemshaven/Vluchthaven tegenover het nieuwe visrestaurant ‘Vitamine Zee’. (Hans Knot) (Fotocredits: Stichting Vrienden van het Lichtschip)

° De complete geschiedenis van de LV8 leest u hier.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Waar is de LV8 Jenni Baynton? (video)

Zendschepen, ze zijn anno 2019 te tellen op de vingers van één enkele hand. Nederland Lees verder

Radioblad 97: Radio 5, Jenny Baynton, Veronica

70 op een rij uit de seventies Jeroen van Inkel en Hans Schiffers hebben de Lees verder

Dit was RadioVisie’s week 48 in 2019

Op zondagnamiddag fietst RadioVisie door het opmerkelijkste radionieuws van de afgelopen week, met alle links Lees verder

Het Avondblad van 31 oktober (video)

De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat Lees verder

Nog maar één week Radio Seagull op AM (video)

De middengolf blijft volop in beweging. Bij de noorderburen dan toch. De Vlaamse vertegenwoordiging in Lees verder

Het Avondblad van 9 augustus (video)

Overijse krijgt evenementenradio De Druivenfeesten in Overijse krijgen, naar het voorbeeld van buurgemeente Radio Jezus-Eik, Lees verder

KBC Radio verlaat AM en wil doorgaan via DAB+

Per 1 juli verdwijnt KBC Radio van de AM-frequentie 1602 kHz in Nederland. Wel is Lees verder

Het Avondblad van 13 juni (video)

Neem eens Afrit 10 Podcasts, daarmee willen we graag van start gaan. Nog steeds niet Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x